Više para za bonus i noćni rad, 27 dana godišnjeg: U „Robert Boš Srbija“ imaju novi kolektivni ugovor

28.10.2021

09:22

0

I radnici u Srbiji mogu da dođu do boljih uslova rada i većih plate kada su im dostupni sindikalno organizovanje i kolektivni ugovori, pokazuje primer iz jedne "domaće" nemačke kompanije

Više para za bonus i noćni rad, 27 dana godišnjeg: U „Robert Boš Srbija“ imaju novi kolektivni ugovor
Copyright Foto ilustracija: Pixabay/ Pashminu Mansukhani Pashminu Mansukhani

U kompaniji "Robert Boš Srbija" čiji je istoimeni vlasnik sa sedištem u Nemačkoj, potpisan je novi kolektivni ugovor kojim je predviđeno značajno povećanje zarada od 1. decembra, saopštava Nezavisnost.org.

Povereništvo Sindikata "Nezavisnost" iz te firme saopštilo je da novim kolektivnim ugovorom u toj kompaniji sa približno 2.000 zaposlenih predviđeno povećanje plata od 1. decembra za 5.600 dinara i 6.300 dinara neto.

Pored većih plata od 1. januara naredne godine, uvećava se i naknada za noćni rad sa 28 odsto na 40 odsto, kao i mesečni bonus za 20 odsto.
Radnici ove kompanije će sada imati i dan više godišnjeg odmora, ukupno 27 radnih dana, a dodatno plaćeno odsustvo sa posla pokriva sedam umesto pet radnih dana godišnje.

U saopštenju „Nezavisnosti“ je objašnjeno da povećanje osnovice zarada i nadoknada za prekovremeni, odnosno noćni rad, znači da će plate ukupno porasti za neto iznos od 8.000 do 12.000 dinara.

Nemački industrijski gigant „Robert Boš“, jedan od najvećih svetskih proizvođača malih kućnih aparata, bele tehnike i auto delova, u Srbiji je 2006. godine osnovao regionalnu firmu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: G.M.Š.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike