Komšije i u "korona godini" dele 13. platu

08.12.2020

07:35 >> 13:41

0

Božićnice u Hrvatskoj su dugogodišnja praksa, ali tako je i gotovo u celoj Zapadnoj Evropi

Komšije i u "korona godini" dele 13. platu
Pixabay

Približio se kraj godine, a s njim i vreme kada se nekad i u Srbiji dobijala 13. plata. Iz sadašnje perspektive krize izazvane pandemijom kovid-19, ali i godinama unazad, 13. plata deluje za prosečno srpskog radnika kao “naučna fantastika“ i nešto “iz vremena socijalizma“, ali situacija u svetu danas ipak nije takva.

Dokaz za to se nalazi već “preko plota“, jer iz Hrvatske nam stiže vest da je tamošnji “Konzum“, trgovinski lanac koji je sestrinska firma srpske kompanije Idea (u okviru Merkator grupe), isplatio radnicima “božićnice“ u ukupnoj vrednosti od gotovo 16 miliona kuna. Svaki radnik ovaj bonus pred Božić, što je ekvivalent srpskoj “13. plati“, dobio je 1.500 kuna, odnosno 200 evra. Uz to, roditelji dece mlađe od 15 godina dobili su 600 kuna (80 evra) po detetu.

Čekamo na ispunjenje obećanja

Nebojša Atanacković sa nestrpljenjem očekuje da vidi ispunjenje najava nove ministarke privrede, Anđelke Atanasković, o državnoj pomoći privatnicima i u prvoj polovini sledeće godine, tešku 160 milijardi dinara (1,4 milijardi evra).

– To što će BDP sigurno porasti u 2021. ne znači da će svanuti i malim i srednjim preduzećima. Odmah u januaru čekaju nas i tekuće i odložene poreske obaveze – kaže on.

“Božićnice“ kod komšija, a to je praksa u celoj Zapadnoj Evropi, ne dele samo dobrostojeće firme poput “Franka“ ili “Pivac grupe“ (Kraš), već i država, odnosno centralna vlast za javni sektor, a lokalne samouprave za penzionere.

Tako je ministar finansija nedavno rekao da je sa sindikatima javnih i državnih službi dogovoreno da se podeli po 200 evra.

I dok se u Srbiji najavljuje vanredna državna pomoć penzionerima od po 5.000 dinara (oko 42 evra), koje je doduše bilo i 2016. i 2017. godine, u Hrvatskoj penzionere pred kraj godine dotiraju gradovi. Tako mali Samobor deli po 200 do 500 kuna (26-66 evra), a bogatiji Umag i do 4.000 (530 evra).

U Srbiji “misaona kategorija“

“Trinaesta plata“ gotovo da je davno zaboravljena kategorija u Srbiji. U vreme starog Zakona o radu (pre 2014. godine) to je bio prihod od kapitala na koji se nije plaćao porez i doprinosi koji se plaćaju na zarade, i nije se ni smatrala zaradom.

– Danas je dobija veoma, veoma mali broj ljudi, i to uglavnom kod kompanija koje imaju vlasnike u inostranstvu – kaže za 24sedam Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije.

– Retke su kompanije koje to kod nas mogu da isplate, pogotovo ove godine, mada ima i takvih slučajeva da kompanija to može ali poslodavac ne želi da podeli deo povećanog profita sa radnicima. Kod nas, nažalost, imamo obrnut slučaj od Hrvatske, gde dele bonuse. Kod nas nema bonusa ali se povećavaju plate u javnom sektoru – ističe Atanacković, inače i vlasnik firme “Centar Boban”.

Mršavo i u državnom sektoru

Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, kaže za 24sedam da je “božićna“ situacija jednako loša za radnike i u srpskom javnom sektoru. Tu postoji 13. plata, navodi on, ali samo kao mogućnost, a ne i praksa.

Posla još ima a para… Foto:Pixabay/Michal Jarmoluk

– Stvar sa bonusima nije regulisana za sve delove javnog sektora pa nemamo svuda kolektivne ugovore u kojima postoji mogućnost da zaposleni “učestvuje u podeli dobiti ostvarenoj u poslovnoj godini“ – ističe Vuković.

Kao i Atanacković, i Vuković kaže da danas u Srbiji 13. platu može sebi da priušti vrlo mali broj firmi, uglavnom inostranih, i to je možda pravi pokazatelj standarda radnika i stepena razvoja ekonomije.

Iako je Srbija imala solidan privredni rast prethodnih godina, a ovu po ceo svet katastrofalnu 2020. će završiti sa najvećim rastom u Evropi,  ostaje zabeleženo da je prošle godine prosečnu “božićnicu“ od 193 evra dobilo oko 70 odsto zaposlenih i penzionisanih Hrvata, a u Srbiji je taj broj simboličan.

Pročitajte još:

Saznajemo: Još nekoliko banaka smanjuje učešće za stambene kredite

Istražujemo: Zašto Srbija nema organsku proizvodnju hrane kad je potencijal ogroman

U Nemačkoj, kako pokazuje zvanična statistika, božićne bonuse dobije devet od 10 zaposlenih koji su pokriveni kolektivnim ugovorima (87,4 odsto ukupno zaposlenih) i oni u proseku dobiju bruto iznos od 2.661 evra. U tri evropske zemlje, a to su Jermenija, Grčka i Španija, 13. plata (odnosno 14. plata kad se uračuna i regres) je čak zakonski obavezna.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi