Nafta na dvomesečnom rekordu, brent na 87 dolara

02.07.2024

09:08

0

Autor: R.B.

Cena fjučersa za ranije isporuke i dalje je viša od onih kojima je rok duži

Nafta na dvomesečnom rekordu, brent na 87 dolara
Ilustracija - Copyright AP Photo/Charlie Riedel

Cena nafte blizu je dvomesečnog rekorda a rastu cena su doprinele nove tenzije na Bliskom istoku i strah od početka sezone uragana na obali Atlantika.

Evropski brent se kretao oko 87 dolara po barelu nakon skoka zabeleženog u ponedeljak, a američki WTI je koštao više od 83 dolara po barelu.

Iz Izraela su rekli da je u napadu dronovima povređeno 18 vojnika, a za napad se sumnjiči iranski Hezbolah. Tržišta svaku eskalaciju analizira u pokušajima da utvrdi da li bi mogla da dovede do otvorenog rata, piše „Blumberg Adrija“.

Screenshot: ICE berza
Cena brenta u poslednja tri meseca

 

Uragan Beril je sada došao do pete kategorije, što je najviši nivo na Safir-Simpsonovoj skali, a njega čini najjačim uraganom koji se ikada formirao iznad Atlantika u ovo doba godine. Uragan je došao do kopna kod Kariba i kreće se prema Jamajci.

Nafta sada cementira prošlomesečni skok, kada su zemlje OPEK+ odlučile da zadrže mere ograničenja ponude i kada krene sezona letnjih putovanja. Tržišta će posebno obratiti pažnju na tražnju u SAD za vikend oko Dana nezavisnosti. Strah od pogoršanja ekonomske situacije u Kini, koja je najveći uvoznik sirove nafte, verovatno će sprečiti veći skok cena.

– Izlaz iz opsega u kom su se cene kretale podržava dalji skok na kratak rok. Ovo bi moglo da ponovo testira aprilske nivoe od 90 dolara po barelu brent nafte, rekao je Jip Jun Rong, strateg u „IG Asia Pte.

Veći obim trgovanja doveo je i do rasta volatilnosti, a indeks volatilnosti za brent došao je bezmalo na mesečni rekord.

Upravljači imovinskim fondovima se vraćaju na pozicije u nafti, ali i derivatima poput dizela. Cene bližih fjučersa i dalje su više od fjučersa sa kasnijim dospećem.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike