Nafta za mesec dana 6% skuplja

01.07.2024

09:10

0

Autor: R.B.

Cena crnog zlata na berzi raste dok trgovci gledaju situaciju u Kini, Evropi i na Bliskom istoku

Nafta za mesec dana 6% skuplja
Ilustracija - Copyright Pixabay/wasi1370

Nafta je još malo skuplja dok trgovci oprezno procenjuju kinesku ekonomsku perspektivu i geopolitičke rizike u Evropi i na Bliskom istoku. Brent je na berzi, za septembarsku isporuku, cenom porastao 0,5% na 85,39 po barelu, koliko procentualno i američki WTI za isporuke u avgustu s cenom od 81,93 za barel.

Brent se tako trgovao iznad 85 dolara, nakon što je prošlog meseca porastao za skoro 6%. Ova cena postigla se u uslovima kada kineska proizvodna aktivnosti pokazuje ekspanziju u junu, na najvišem je nivou u poslednje tri godine, što se razlikovalo od zvaničnih podataka koji pokazuju smanjenje - čime se "zamagljuju" projekcije, javlja "Blumberg Adrija".

U Francuskoj, Nacionalni skup Marine Le Pen dominirao je u prvom krugu parlamentarnih izbora, naglašavajući politički rizik u bloku, dok je izraelski premijer Benjamin Netanjanhu rekao da je posvećen borbi protiv Hamasa do eliminisanja.

Katastrofalan učinak američkog predsednika Džozefa Bajdena tokom predsedničke debate i pozivi da podnese ostavku - dalje doprinose neizvesnosti.

– Povećavanje geopolitičkih tenzija, koje bi mogle poremetiti globalno snabdevanje naftom iz glavnih regiona proizvodnje, podržavaju cene – rekla je Prijanka Sašdeva, viši tržišni analitičar u „Filip Nova Pte“.

Kaže i da će strahovi od globalnog usporavanja verovatno održati kakav takav rast cena nafte na ograničenom nivou.

Nafta ostaje na visokom nivou ove godine, sa poslednjim uzletom - podstaknutim navodima organizacije OPEC - da njeni planovi za oživljavanje proizvodnje zavise od tržišnih uslova.

Dok fjučersi za brent i WTI za naredni mesec posustaju, što ukazuje na zategnutost, a menadžeri novca nastavljaju da gomilaju naftu - rastuće američke zalihe su nedavno ugušile malo optimizma.

Evropske berze u rastu, američka u padu

Evropski berzanski indeksi su danas u porastu, američki indeksi u padu, a evro je ojačao u odnosu na dolar nakon prvog kruga vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj, prenosi Rojters.

Vrednost evra u odnosu na dolar je iznosila 1,07669, što je za 0,51 odsto više nego u petak.

Indeks frankfurtske berze DAX je danas u 9.15 sati porastao na 18.434,25 poena, britanski FTSE 100 na 8.216,65 poena, francuski CAC 40 na 7.673,56 poena, moskovski MOEX na 3.164,13 poena.

Vrednost američkog berzanskog indeksa Dau Džons je pala na 39.118,86 poena, indeks S&P 500 na 5.460,48 poena, a vrednost indeksa Nasdaakna 17.723,83 poena.

Evropski fjučersi gasa su se na otvaranju Londonske berze za TTF čvorište prodavali po ceni od 34,455 evra za megavat-sat.

Cena zlata je pala na 2.325,11 dolara za uncu, a cena pšenice na 5,5758 dolara za bušel (bušel iznosi 27,216 kg).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike