Solidna potražnja za novim srpskim dugom

15.05.2024

14:19

0

Autor: G.M.Š.

Srbija je prodala i treću ovogodišnju tranšu trogodišnjih dužničkih hartija deminovanim u evrima

Solidna potražnja za novim srpskim dugom
Ilustracija - Copyright Pixabay

Ministarstvo finansija Srbije, odnosno Uprava za javni dug, prilično je uspešno prodalo danas trogodišnje obveznice deminovane u evrima i time povećali prihod budžeta, i javni dug, za 54,7 miliona evra.

Hartije od vrednosti, koje su prvi put emitovane u januaru ove godine (pa prodavane i u aprilu) a dospevaju početkom 2027. godine, prodate su sada po kuponskoj stopi 4,25% i izvršnoj stopi od 4%..

Procenat realizacije bio je 65%, a prihvaćeno je 17 ponuda od čega su sedam poslala fizička lica.

Prethodna dva puta procenat realizacije je bio oko 40%, iako je cena po kojoj se zaduživalo u procentima bila ista.

Srbija do januara trogodišnje hartije u evrima nije nudila od 2019. godine, kada je zbog nižih kamatnih stopa u svetu i prinos bio niži.

Na međunarodnom sekundarnom tržištu obveznica, koje zbog veće likvidnosti često smatraju boljim pokazateljem kretanja prinosa, kamate na srpski trogodišnji dug više su za oko jedan procentni poen.

Analitičari iz Bloombergove ankete su u poslednjem ispitivanju pretežno rekli da za naredni mesec (do kraja juna) očekuju blagi pad prinosa na srpski dinarski dug, koji dospeva za pet godina (ova hartija se uzima kao referentna vrednost).

Većina analitičara očekuje da će kamatne stope Evropske centralne banke (ECB), a i Narodne banke Srbije (NBS), biti smanjene u junu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike