„Srbija za ulagače već zemlja sa investicionim rejtingom“

20.03.2024

15:47

0

Autor: G.M.Š.

Investitori iz sveta u hartije od vrednosti saglasni da se Srbija praktično kotira bolje od zvaničnog rejtinga, kažu srpski ministar finansija i guvernerka

„Srbija za ulagače već zemlja sa investicionim rejtingom“
Ilustracija - Copyright Pixabay/ Gerd Altmann

Ministar finansija Siniša Mali saopštio je da se danas sastao sa delegacijom investitora, predvođenih predstavnicima „Korporacije Banke Amerike“ (BoA), koji upravljaju investicijama od preko 12 triliona dolara.

– Oni su u poseti regionu Zapadnog Balkana, interesuju se za naše makroekonomske performanse, mogućnosti i perspektive, a mi im dugujemo zahvalnost što pokazuju interesovanje za srpske obveznice – napisao je on na svom instagram nalogu.

Mali je naveo i da je Srbija na mapi investitora i da je to ono na čemu je marljivo rađeno u prethodnoj deceniji.

– Ulaganjem u naše državne hartije od vrednosti institucionalni investitori pokazuju poverenje da će naša zemlja nastaviti da raste i razvija se, da je perspektivna za ulaganje, da je zemlja koja zavređuje njihovu pažnju – napisao je ministar.

Kako kaže, veliki "vetar u leđa", našoj zemlji daju i pozitivni signali da Srbija konačno dobije i formalno investicioni rejting, jer je to nivo gde nas investitori već dugo, neformalno, svrstavaju, a koji smo zaslužili i koji ćemo opravdati.

– Saglasni su da je Srbija po svim parametrima već zemlja sa investicionim rejtingom, iako mi marljivo radimo da i zvanično dođemo do toga. To će ubrzati investicije, doprineti otvaranju novih fabrika i radnih mesta i dodatno poboljšati imidž naše zemlje – naveo je Mali.

NBS: Srpske obveznice sijaju

Takav utisak investitori iz sveta su ostavili i na guvernerku Narodne banke Srbije, Jorgovanku Tabaković, koja se takođe stala sa predstavnicima BoA.

Par koraka, 33% skuplje

Kod srpskih hartija od vrednosti je preostalo, znači, samo da se ovakav sentiment pojedinačnih investitora prenese i na ceo svet, odnosno rejting agencije. Srbija već četiri godine ima kreditni rejting „BB+“ (SP i Fič) i gotov tri „Ba2“ (Mudis), što je tik ispod onog investicionog „BBB-“ i dva ispod „Baa3“.

Deluje kao malo i beznačajno ali to može da na tržištu za trećinu skuplje zaduživanje – recimo po kamatnoj stopi od 3%, po koliko se u ovog meseca zadužila Slovenija (kreditn rejting „A+“ i „Baa1“) i 4% po koliko se u evrima zadužila Srbija u januaru ove godine.

– Primetno je da je tokom poslednjih godina Srbija sve prisutnija u analizama i izveštajima međunarodnih analitičara, a poruke koje se šalju investitorima o povoljnosti ulaganja u srpsku aktivu pružaju snažnu podršku i „naš glas u svetu“. Kada druga najveća američka banka ukaže da „srpske obveznice sijaju“ (Serbian bonds shine), onda to prenesu i ugledne strane medijske kuće, pročitaju mnogi investitori, a nama predstavlja potvrdu da radimo dobar posao. Sastanci poput današnjeg su prilika da strani investitori vide i dožive Srbiju na pravi način i uvere se koliko posvećeno i ozbiljno obavljamo svoj posao, što dodatno jača našu saradnju – istakla je Tabaković.

Međunarodni investitori su se uverili da je inflacija na sigurnoj, sada već jedanaestomesečnoj, silaznoj putanji i da se u narednom periodu očekuje njeno dalje smirivanje ka ciljanim okvirima i centralnoj vrednosti cilja od 3%, što će voditi i postepenom relaksiranju domaćih monetarnih uslova, a da će Narodna banka Srbije i dalje primenjivati odgovoran i oprezan pristup u vođenju svoje monetarne politike koristeći, pritom, sve instrumente koji joj stoje na raspolaganju i fleksibilnost sopstvenog monetarnog okvira.

Zajednički zaključak svih, pogotovo investitora koji su već nekoliko godina prisutni na domaćem tržištu jeste da, bazirajući se na sve boljim makroekonomskim pokazateljima, otpornosti koju je ekonomija Srbije pokazala u turbulentnim okolnostima, jasnim ekonomskim politikama, planovima za rast Srbije, kao i mega-projektu Skok u budućnost – Srbija 2027, Srbija već uveliko prevazilazi trenutni nivo kreditnog rejtinga i zaslužuje njegovo povećanje na nivou investicionog ranga, na kojem našu zemlju tržišni učesnici već vrednuju, saopšteno je iz NBS.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike