Kada ste u EU, kamate su malo drukčije: Slovenija se zadužila po 3%

15.03.2024

14:42

0

Sa desetogodišnjim obveznicama Slovenija se zadužila još 500 miliona evra

Kada ste u EU, kamate su malo drukčije: Slovenija se zadužila po 3%
dragon-bridge-g40c51c4be_1920 - Copyright Pixabay

Slovenija je povećala emisiju desetogodišnjih evroobveznica RS93 na međunarodnim tržištima kapitala za još 500 miliona evra na ukupno dve milijarde evra.

Obveznice imaju kuponsku stopu od 3% i dospevaju 10. marta 2034. godine.

– Velika potražnja investitora dokazuje da je transakcija bila uspešna – saopštilo je Ministarstvo finansija Slovenije, prenosi STA.

Izdavanje obveznica su organizovale banke BNP Pariba, Dojče banka i Džej Pi Morgan Čejs a trećina investitora u slovenačke obveznice dolazi iz Nemačke, Austrije i Švajcarske, 13% iz Francuske, 12% iz država Skandinavije, 10% iz centralne i istočne Evrope, uključujući Sloveniju, devet odsto iz zemalja Beneluksa i 23% iz ostalih zemalja.

Slovenija je 3. januara izdala desetogodišnje euroobveznice sa kuponskom stopom od 3% u vrednosti od 1,5 milijardi evra. Ljubljana je u februaru takođe prvi put izdala trogodišnje obveznice sa prinosom od 3,4% za domaće maloprodajne investitore u ukupnoj vrednosti od 261 milion evra.

Srbija je nedavno rasprodala svoje osmogodišnje „EXPO“ obveznice, na njih platila kamatu po kuponskoj stopi od 7% i, prema izjavama zvaničnika, bila veoma zadovoljna tom kamatom. Doduše, ove obveznice su dinarske a ne u evrima, ali razlika u kamati svakako ide u prilog činjenici da zemlje iz EU, a posebno evrozone, bolje prolaze na tržištu kapitala.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike