Mali: Pare od novog zaduženja idu u infrastrukturu

20.01.2023

10:16

0

Srbija se u četvrtak na međunarodnom tržištu zadužila za 1,75 milijardi dolara, a ovaj novac će biti uložen u izgradnju infrastrukture, rekao ministar finansija Siniša Mali

Mali: Pare od novog zaduženja idu u infrastrukturu
Ministar finansija i potpredsednik Vlade Srbije, Siniša Mali - Copyright TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

Novcem od prodaje državnih obveznica na Londonskoj berzi, Srbija će nastaviti da razvija infrastrukturu, najavio je ministar finansija.

- Novac ćemo iskoristiti za dalja ulaganja u infrastrukturu, u puteve, brze pruge, škole, bolnice. Takođe i u zelenu agendu, zatim za izgradnju kanalizacije, fabrika za prečišćavanje otpadnih voda, dakle svega onoga što podiže kvalitet života građana Srbije - rekao je Mali.

Ministar za prodaju 1,75 milijardi dolara vrednih obveznica po kamati koja je trenutno oko šest odsto godišnje, kaže da je ogroman uspeh jer je više od 500 investitora iskazalo interesovanje za kupovinu.

- Nudili su nam više od 11 milijardi dolara, a to je najveće interesovanje i najveća ponuda. Prošli smo bolje od Rumunije, a ona je članica Evropske unije i ima investicioni rejting, približno smo na nivou Mađarske, a daleko bolji od Turske. Govorim o ovim zemljama, jer su one takođe izdale obveznice u dolarima i zato su uporedive sa nama - objasnio je Mali.

Ocenio je da je veliko interesovanje investitora potvrda da je ekonomska politika koju Srbija vodi dobra, ali je i dokaz poverenja koje smo stekli i kada je reč o planovima za budućnost, a oni se odnose na visoke stope rasta koje zemlja želi da ostvari.

- Mi ćemo krajem januara imati udeo javnog duga u BDP-u 50,2 odsto, što je daleko ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto i daleko ispod proseka evrozone od 94 odsto, a da ne govorimo o zemljama kao što su Francuska, Španija i Grčka koje imaju udeo javnog duga veći od 120, 130, 160 odsto. Potpuno smo stabilni imamo dovoljno novca za sve što je neophodno da ispunimo u smislu naših obaveza, za nova ulaganja i potvrdili smo našu reputaciju kao najbrže rastuće ekonomije u regionu i najvećeg potencijala za dalja ulaganja - rekao je Mali.

Naredno zaduživanje nije u planu

Na pitanje da li će Srbija ove godine još izlaziti na međunarodno tržište kapitala, rekao je da to u ovom trenutku ne može da kaže, da će se pratiti situacija na tom tržištu i postupati u skladu sa njom.

Slovenci prodali 1,25 milijardi evra po 3,6 odsto

Koliko su trenutne "cene novca" i interesovanje investitora na evropskom tržišu pokazuje i novo zaduženje Slovenije. Ta država je početkom meseca izdala drugu 10-godišnju održivu obveznicu s kuponom kamate 3,6 odsto. Tražnja je bila 10 milijardi evra.

Srbija je na inostranom tržištu sada prodala evroobveznice denominovane u dolarima sa rokom od pet i deset godina. Nove obveznice sa rokom od pet godina emitovane su u iznosu od 750 miliona dolara po kuponskoj stopi od 6,25 odsto.

Finalna kamatna stopa u evrima, koja je dobijena hedžing transakcijom, iznosi šestomesečni euribor uvećan za 2,9 procentnih poena, navodi su u saopštenju Ministarstva finansija.

Obveznicama ročnosti deset godina emitovane su za milijardu dolara po stopi od 6,5 odsto i finalnoj kamatnoj stopi u evrima koja iznosi šestomesečni euribor uvećan za 3,1 procenti poen.

Trenutno je šestomesečni euribor 6M je 2,83 odsto.

Relativno povoljnoj kamati koju je Srbija dobila za novo zaduženje, iako nema međunarodni investicioni rang rejtinga državnih hartija, može se delom pripisati i novim stend-baj aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Prilikom sklapanja tog aranžmana, MMF je konstatovao da Srbija ima "ograničen pristup međunarodnom finansijskom tržištu".

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike