Svi hoće državni dug po visokim kamatama

05.02.2024

13:33

0

Autor: R.B.

Dobra zarada na zaduživanju Srbije za EXPO 2027 učinila je da se i druga tura državnih obveznica odmah rasproda

Svi hoće državni dug po visokim kamatama
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Osmogodišnje obveznice Srbije, koje su izdate radi finansiranja specijalizovane izložbe Beograd EXPO 2027, razgrabljene su i na drugoj aukciji Uprave za javni dug.

Investitori žele da kupe državni dug po relativno visokim kamatama, dok još centralne banke nisu krenule da popuštaju monetarnu politiku, javlja „Blumberg Adrija“.

Nakon što je emisija proširena na 150 milijardi dinara, na današnjoj aukciji ponuđene su hartije vredne 44,4 milijarde, a prodate su hartije za 41,5 milijardi dinara (354,5 miliona evra), što znači da je realizacija kao i na prošloj aukciji bila preko 93 odsto.

Tome je svako doprinelo to što je prinos visok – izvršna stopa je 6,12%, tri bazna poena niži u odnosu na januarsku aukciju.

Hartija nosi kuponsku stopu od 7% koja se isplaćuje godišnje, a dospeva na naplatu oktobra 2031. godine.

Trgovanje ovom hartijom je na Beogradskoj berzi mesečni promet u januaru dovelo na tromesečni maksimum, a samo u jednom danu kupljene su obveznice vredne 15 miliona evra.

– Nema sumnje da je potražnja za EXPO obveznicama motivisana ponuđenim visokim kamatnim stopama (6 - 6,3 odsto), posebno ako se ima u vidu da se u nadolazećem periodu očekuje pad istih pa je pozicioniranje u ove hartije i te kako sada isplativo po tim stopama, s obzirom na mali rizik – rekao je za „Blumberg Adriju“ tada Vladan Pavlović, finansijski analitičar u kompaniji „Ipopema sejkurities“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike