Nije svejedno: Gde i kojim stanovima padaju cene

14.03.2024

08:33

0

Autor: G.M.Š.

Cene nekretnina počele su da padaju, ali, zasad, samo u novogradnji. A i tu je pad različit i po gradovima i zavisno od toga da li su stanovi sa visokom ili nižom cenom

Nije svejedno: Gde i kojim stanovima padaju cene
Ilustracija - Copyright Profimedia

Tržište stanova u Srbiji je već duže vreme u previranju, i to sada već pokazuje i statistika. Cene su počele da padaju, ali nejednako, pa je slika šarolika. Razlikuje se i po gradovima i po tome da li je u pitanju starogradnja ili novogradnja, ali i po tome kojem cenovnom segmentu tržišta određeni stan pripada, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda.

Pre poslednjem izveštaju RGZ cene u starogradnji su u četiri najveća grada u Srbiji i u poslednjem kvartalu 2023. godine bile u rastu. Međutim, niko van kruga ljudi koji su upoznati sa tržištem ne bi očekivao da na ovoj listi sa stopom poskupljenja vodi Kragujevac a ne Beograd.

U domaćem centru automobilske i prateće industrije, ali i univerzitetskom centru, cene starih stanova su za sedam do 15 odsto bile više u četvrtom kvartalu 2023. u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

Kod novogradnje se već i „crno na belo“, odnosno u statistici, oseća akumulirani uticaj krize, i cene su niže nego pre godinu dana. Cene stanova koji se kupuju od investitora pale su, kvartal na kvartal, u Beogradu (od -3% do -10%), delu tržišta u Nišu (od -4% do +13%) i Kragujevcu (od -2% do +11%), dok su nastavile rast u svim delovima tržišta samo u Novom Sadu (od 11% do 17%).

Kada se ovde govori o delovima tržišta, misli se na statističke segmente cena po percentilima, gde 10. percentil znači da 10 odsto stanova ima cenu do tog nivoa, a 90. percentil da je 10 odsto stanova sa najvišim cenama.

Negde više pojeftinjuju skuplji, a negde i jeftini

Iz toga se vidi da ne pojeftinjuju ili poskupljuju ni svi delovi tržišta jednako. Na primer, u Beogradu su najskuplji i najjeftiniji stanovi u novogradnji pali cenom međugodišnje 10 odsto, odnosno osam odsto, dok su oni sa srednjom cenom pojeftinili tri odsto.

U Nišu je cena pala samo kod najjeftinijih stanova novogradnje, i to za četiri odsto, dok se u Kragujevcu to desilo najskupljim stanovima, za dva odsto.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cene stanova u najvećim gradovima Srbije (Podaci RGZ)

 

Na nivou srednje cene, onim od 50 percentila, nekretnine imaju puno mesta za pad vrednosti, jer samo u poslednje dve godine rasle su poprilično. Tu je rekorder novogradnja u Nišu i starogradnja u Novom Sadu. Kod prvih je cena ovog dela tržišta kumulativno otišla naviše 44 odsto, a kod drugih za nešto manje – 37 odsto.

Zanimljivo je da ni ovde nema Beograda u vrhu, jer cene su u srednjem segmentu tržišta, zbog aktuelne „stabilizacije“ tržišta, porasle dvogodišnje za „samo“ 30 odsto u starogradnji i 19 odsto u novogradnji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike