Srbija dobija prve korporativne obveznice, možda već od maja

20.03.2024

09:57

0

Autor: R.B.

Prvi ugovori sa kompanijama kojima će Ministarstvo finansija subvencionisati izdavanje obveznica, do kraja aprila

Srbija dobija prve korporativne obveznice, možda već od maja
Copyright Profimedia

Srbija bi tokom godine mogla da dobije prve kompanijske obveznice, i tako razbije bankarski monopol na domaćem kreditnom tržištu. Štaviše, biće ih možda i desetak, kako saznaje „Blumberg Adrija“.

Ministarstvo finansija je u okviru strategije za revitalizaciju tržišta kapitala prošle godine najavilo da će subvencionisati emisije korporativnih obveznica, a direktor Beogradske berze je krajem novembra rekao da bi prve korporativne obveznice mogle da se na berzi nađu već početkom godine, i da "već postoji par dobrih kandidata".

„Blumberg Adrija“ javlja da će se na prve emisije čekati barem do maja.

– Plan je da se sa izabranim kandidatima prvi ugovori potpišu do kraja aprila i da tada krenu i formalne aktivnosti pripreme emisija korporativnih obveznica po ovom programu – kažu iz Ministarstva finansija.

Iz Ministarstva kažu da se trenutno sprovodi finalna faza pripreme za početak programa na kom Ministarstvo sarađuje sa Svetskom bankom. Oni dodaju da se trenutno biraju finansijski konsultanti, i da bi uskoro trebalo da budu objavljeni konkursi za pravne savetnike i brokerske kuće.

– Uporedno, više zainteresovanih kompanija je već započelo preliminarne pripreme za emisiju korporativnih obveznica, što samo pokazuje da postoji ogromna potreba, ali i potencijal za razvoj ovog tržišta, a i time mogućnost za dalji rast naše privrede –  rekli su iz Ministarstva, ali nisu naveli imena zainteresovanih kompanija.

Iz Ministarstva tvrde da postoje desetine velikih, srednjih i malih preduzeća koja su iskazala interesovanje za učestvovanje u programu, a za neke kažu da su "lideri u svojim oblastima poslovanja".

Iz Ministarstva navode da je program podrške izdavanju korporativnih obveznica otvoren za sve zainteresovane kompanije koje ispune osnovne kriterijume Svetske banke koji se odnose na podatke o poslovanju.

– Kompanije se mogu direktno, ili preko svojih savetnika, obratiti Ministarstvu finansija i izraziti zainteresovanost za učešće u ovom programu. Program pokriva sam proces, kao i troškove kompletne pripreme emisije obveznica, što uključuje i usluge finansijskih i pravnih savetnika, brokerskih kuća, ali i drugih specijalizovanih savetnika i rejting agencija – dodaju.

Oni navode da će za sve emitente koji budu realizovali emisije korporativnih obveznica preko Beogradske berze, biti obezbeđena dodatna konkurentnost i transparentnost samog procesa, ne ulazeći u detalje o konkretnim merama.

U odgovorima Ministarstva ostaje nejasno kada će sam proces početi, jer su naveli da će posle kraja aprila izabrani kandidati krenuti u "formalne aktivnosti pripreme emisija", dok oni trenutno na preliminarnoj pripremi rade sami.

– Uključivanje većeg broja kompanija očekuje u narednom periodu kada se ispune svi neophodni operativni i administrativni elementi – zaključuju iz Ministarstva.

U izveštaju o stanju na tržištu kapitala u Srbiji iz 2019, Svetska banka je skrenula pažnju upravo na probleme u pogledu emisije korporativnih obveznica, rekavši da ono "praktično ne postoji".

– Privatni sektor se uglavnom oslanja na banke umesto na tržište korporativnog duga jer su banke jeftinije, proces je brži i za kompanije razumljiviji – piše u izveštaju.

Dragoljub Vukadinović, predsednik uspešne domaće kompanije koja je i na Beogardskoj bverzi „Metalac grupe“ iz Gornjeg Milanovca, ranije je za „Blumberg Adriju“ rekao da ova kompanija ne planira da emituje korporativne obveznice.

S druge strane, bilo je i onih koji su rekli da im je ta opcija interesantna, pa je Nemanja Antić, osnivač „Militari šopa“ i ulagač u hartije od vrednosti, rekao da bi on bio zainteresovan da emituje dug na ovaj način.

– Mnoge kompanije nisu spremne da dele i prodaju svoje akcije, niti da se dokapitalizuju na takav način. Često im je to preskupo, a i naš melos je takav, mi ne želimo da delimo vlasništvo nad svojom firmom, odnosno svojim biznisom. Obveznice korporacija bi bile faza koja je prihvatljiva vlasnicima firmi da se dalje razvijaju – rekao je ranije Antić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike