Hrvatska se opet zadužuje - kod svojih građana

13.11.2023

10:59

0

Prvi krug upisa trezorskih zapisa, koji građanima nose više kamate nego štednja u bankama, počinje danas

Hrvatska se opet zadužuje - kod svojih građana
Ilustracija - Copyright Profimedia

U Hrvatskoj danas počinje prvi krug upisa trezorskih zapisa, trajaće narednih sedam dana i ako ih budu čuvali do 21. novembra naredne godine, po jednom zapisu građani mogu da zarade 36,05 evra.

Ciljani nominalni iznos izdanja popularno zvanih „narodnih trezoraca“ je 440 miliona evra, a pravo kupovine u prvom krugu imaju isključivo fizičke osobe, punoletni hrvatski državljani u državi i van nje, kao i strani državljani, rezidenti u Hrvatskoj.

Drugi krug upisa, namenjen je institucionalnim ulagačima, biće otvoren 21. novembra, prenosi Hina

Datum izdanja trezorskih zapisa je 23. novembra ove godine, dospeće je 21. novembra 2024. godine, to jest 364 dana od izdanja, a godišnja stopa prinosa iznosi 3,75 posto.

Ulagač će minimalno moći da upiše 1.000 evra „trezoraca“. To će biti nominalna vrednost jednog trezorskog zapisa koji će građani dobiti po dospeću.

Za razliku od narodnih obveznica, kada se upisivao nominalni iznos i dobijala kuponska kamatna stopa, „trezorci“ će se kupovati uz popust, po ceni od 963,95 evra za jedan zapis, a po dospeću građani će dobiti 1.000 evra za jedan zapis.

Pritom jedan ulagač može podneti samo jednu ponudu za upis „trezoraca“, s tim da nije ograničen broj trezorskih zapisa koje može upisati.

Kada već banke ne dižu kamate na štednju...

Zainteresovani ulagači će u prvom krugu moći da upišu trezorske zapise putem mreže poslovnica Finansijske agencije, njih 170 širom Hrvatske.

Građani za uplatu „trezoraca“ vrednih do 10.000 evra na šalteru Finansijske agencije neće plaćati naknadu za platni promet, a iznad toga hoće, u skladu s uslovima te agencije. Ako uplatu žele da obave na šalteru banke ili putem internet bankarstva, uslovi zavise od svake banke pojedinačno.

Hrvatski ministar finansija Marko Primorac nedavno je pobrojao razloge izdanja ovih trezorskih zapisa, nakon što je država ranije ove godine po prvi puta izdala i narodne obveznice. Apostrofirao je zaostajanje depozitnih kamatnih stopa u bankama za drugim članicama EU-a, a kao ciljeve je naveo i povećanje participacije građana u javnom dugu, odnosno širenje baze investitora u njega, kao i povećanje razine finansijske pismenosti.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike