Fond podrške preduzećima: EU, Italijani i Nemci daju 70 miliona za Zapadni Balkan

13.03.2024

13:30

0

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predstavila je danas investicioni Fond za podršku preduzećima - ENEF II

Fond podrške preduzećima: EU, Italijani i Nemci daju 70 miliona za Zapadni Balkan
Copyright Profimedia

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predstavila je danas investicioni Fond za podršku preduzećima - ENEF II, vredan 70 miliona evra, koji je osnovan sredstvima (EBRD), Evropske unije (EU), Cassa Depositi e Prestiti (CDP) i Nemačke razvojne banke (KfW).

Kako je rečeno na predstavljanju, ENEF II će kompanijama na Zapadnom Balkanu omogućiti pristup različitim finansijskim instrumentima, sa ciljem da podrži njihov razvoj i širenje poslovanja.

Istaknuto je i da je cilj Fonda da identifikuje lokalne i regionalne lidere na tržištu sa dobrim izgledima za rast i da im obezbedi finansijska sredstva neophodna za unapređivanje poslovanja.

Danas je potpisan i Ugovor sa bankom „Inteza“ o pristupanju ovom fondu i ta finansijska institucija će u ENEF II dati doprinos od sedam miliona evra.

To je, kako je rečeno nakon potpisivanja, prvi doprinos ovom fondu iz privatnog sektora.

Prva investicija komercijalne banke

Regionalni direktor EBRD-a za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli kazao je da prvi put, jedna komercijalna, odnosno  poslovna banka investira u taj fond.

– To je vrlo značajno za razvoj i izuzetno mi je drago da je upravo Inteza odlučila da zajedno sa nama krene na ovaj put, tako da to je sastav svih zainteresovanih strana prilično raznovrstan i značajne grupe partnera su se objedinili oko ENEF-a kako bi pomogli kompanijama koje imaju visoki potencijal za dalji razvoj – rekao je on.

Kolanđeli je dodao da je EBRD fokusirana na Zapadni Balkan i da to dokazuje različitim inicijativama finansiranja među kojima su i ona u tehnološke parkove.

On je naglasio da se radi i pojedinačno sa startapovima u regionu kako bi im se pružila mogućnost da se i oni dalje razvijaju, a fokus se stavlja i na inovacijama.

– Veoma je važan i pristup znanju, međunarodnom, ali i konsultantske podrške koje finansira EU. Mi želimo da pomognemo kompanijama da dođu do jeftinih sredstva da investiraju – rekao je Kolanđeli.

On je istakao da je EBRD investicioni menadžer koji vodi fond ENEF II i da će kroz kako kaže svoje kancelarije na Zapadnom Balkanu pokušati da kreira mogućnosti da se poveže sa kompanijama u koje će investirati.

Zapadni Balkan mora da udvostruči BDP

Šef delegacije EU Emanuel Žiofre rekao je da je današnji događaj veoma značajan u kontekstu plana rasta za Zapadni Balkan jer kako je kazao taj plan ima ambiciju da napravi nove uslove u cilju da se udvostruči BDP u regionu u narednih deset godina.

On je podsetio da se radi na slobodnom kretanju radne snage, jedinstvenom plaćanju, transport i da se sa vladama  razvija agenda i plan reformi kako bi se identifikovale ključne oblasti gde te reforme mogu da donesu napredak.

– Ovaj plan je uglavnom za građane Zapadnog Balkana ali takođe i za privatni sektor, kojeg želimo da razvijemo, ali i  da se poboljša poslovno okruženje, ekonomski rast širom regiona i naravno u Srbiji – rekao je Žiofre.

On je naglasio da mala i srednja preduzeća imaju ključnu ulogu u tome i da su ona kičma ekonomije i glavni pokretači ekonomije.

Prema njegovim rečima, uspešna i inovativna konkurentna preduzeća su od ključne važnosti za brže približavanje regiona na putu ka članstvu u EU i plan rasta se nadovezuje na dugoročnu pomoć malim i srednjim preduzećima.

On je podsetio i da je EU u  Srbiji uložila do sada 250 miliona evra kako bi podržala razvoj malih i srednjih preduzeća i da je u tu pomoć uključena i tehnička pomoć i saveti kako bi se unapredili poslovni modeli MSP-a.

Prema njegovim rečima, ključni problem malih i sretnih preduzeća posebno u oblasti inovacija je širenje i ekspanzija, a to povlači sa sobom i rizik koji mora da se preuzme.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike