Nova cena goriva, nova radost za "dizelaše"

15.03.2024

10:24

0

Autor: G.M.Š.

Promene na svetskom tržištu ove nedelje nisu se, srećom, poklopile sa promenama cena na benzinskim pumpama u Srbiji

Nova cena goriva, nova radost za "dizelaše"
Ilustracija - Copyright Profimedia

Skuplje u svetu, ali ne i skuplje u Srbiji, moglo bi se reći za nove cene goriva na srpskim pumpama. Nakon što je protekle nedelje na svetskoj pijaci povećana cena i sirove nafte i derivata, cene goriva u Srbiji su - pale. Tačnije, pala je cena dizela dok se benzin i dalje "drži".

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cena goriva po uredbi Vlade Srbije 2022-24

Na globalnoj berzi nafta tipa brent trenutno je iznad kote od 85 dolara za barel. Prosečna cena prošle nedelje bila je 83 dolara, što je sedmično povećanje od 0,5%.

Više su trenutno i cene derivata na za nas relevantnom tržištu Mediterana. Benzin je poskupeo za nedelju dana sa 520 na 530 dolara za tonu a ultraniskosumporni dizel sa 825 na 833 dolara.

 

Screenshot: CME Grup.
Cena dizela na Mediteranu u poslednja tri meseca

 

Međutim, cene u Srbiji nisu se držale trenda u ovom delu sveta, pa su promenjene danas, kao i svakog petka poslednji više od dve godine, tako da nova cena benzina BMB95 ostaje nepromenjena na 185 dinara za litar, dok je evrodizela 199 dinara.

To je za tri dinara manje nego što je bilo do danas.

Ovime je cena dizela produžila pad na tri nedelje uzastopno, dok benzin "drži cenu" već četvrtu nedelju.

Screenshot: CME Grup
Cena dizela na tržištu Mediterana u poseldnja tri meseca

 

Cena goriva po Uredbi Vlade

U Srbiji su maloprodajne cene goriva na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara 2022. godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca. Aktuelno produženje je do kraja juna.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike