MOL nikako da se oporavi od državne kontrole

19.02.2024

16:08

0

Mađarska državna kompanija profitirala za više od trećine manje nego u 2022. godini

MOL nikako da se oporavi od državne kontrole
Mol pumpa - Copyright Profimedia

Mađarska energetska kompanija „MOL Grupa“ objavila je rezultate za 2023. godinu i četvrti kvartal prošle godine, iz kojih proizlazi da je njena dobit pre oporezivanja u 2023. godini pala za 36% međugodišnje, na 1,936 milijardi dolara.

– Zbog izuzetnih i teških eksternih okolnosti, naša dobit pre oporezivanja je smanjena u 2023. To nije iznenađenje jer se bližimo kraju godine geopolitičkih, makroekonomskih i industrijskih tenzija, u kojoj je regulatorno i poresko okruženje nastavilo da vrši dodatni i veliki pritisak na nas – naveo je predsednik i izvršni direktor „MOL Grupe“, Žolt Hernadi.

„MOL“ tako nikako da se oporavi od državne kontrole, koja se u 2022. godini ogledala u kontroli cena a potom u „kontroli“ prihoda preko dodatnih poreskih nameta.

Hernadi je naveo da je kompanija uprkos izazovima imala dobru 2023. godinu i interni učinak koji je bolji od očekivanog. Kompanija je ostvarila celogodišnju čistu CCS EBITDA od 3,1 milijardu dolara, premašujući ažurirane ciljeve.

– Izazovi sa kojima smo se suočili u 2023. godini samo su nas učinili odlučnijima da uspemo – istakao je Hernadi.

„MOL Grupa“ očekuje da će njen profit pre oporezivanja u 2024. godini biti još manji nego 2023, oko 1,6 milijardi dolara i EBITDA oko 3 milijarde dolara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike