Inflacija i u 2025. oko gornje granice

21.02.2024

14:20

0

Autor: G.M.Š.

Finansijski stručnjaci prognoziraju da će inflacija u januaru naredne godine biti 4,5%, kaže anketa Ipsos-a

Inflacija i u 2025. oko gornje granice
Ilustracija - Copyright Profimedia

Predstavnici finansijskog sektora, prema rezultatima ankete agencije „Ipsos“, očekuju da će inflacija za godinu dana, u januaru 2025. iznositi 4,5%, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

To je smanjenje u prognozi jer je u prethodnoj anketi (u januaru) procena bila 5%.

Iako je ovo prilično visoka inflacija za tako dug period od početka pada u martu prošle godine (kada je bila 16,2%) u srpskoj centralnoj banci navode da to u granicama ciljanog koridora od 3±1,5%.

Poslednji put očekivanja finansijskog sektora da će inflacija biti unutar granica cilja zabeležena su u februaru 2022.

Slična je prognoza i po februarskoj anketi privrednika koju je uradio „Blumberg“, gde očekivana inflacija za godinu dana unapred (za februar 2025), iznosi 4,2%. Tamo su zabeležena snižena kratkoročna očekivanja privrednika - sa 7% u decembru skresana su na 6,7% u januaru.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijera i kod privrednika niža od kratkoročnih očekivanja, tako da su svi uvereni u to da će inflacija biti savladana.

Očekivanja finansijskog sektora smanjena su za oba perioda i iznose 3,5% za dve godine, odnosno 3,3% nakon tri godine, čime su srednjoročna inflaciona očekivanja za oba perioda nastavila da se kreću unutar granica cilja NBS.

Privrednici su malo skeptičniji u to da će inflacija ipak biti u koridoru, pa i na gornjoj granici, jer njihova srednjoročna očekivanja su ostala na ranijih 5% za dve i tri godine unapred.

U Narodnoj banci ocenjuju da rezultati ankete o očekivanjima finansijskog i privrednog sektora za dve i tri godine unapred, ukazuju na to da oba sektora očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka u narednom periodu i postepeno vraćanje inflacije u granice cilja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike