Koliki rast cena očekuju bankari a koliki privrednici: NBS objavila rezultate ankete

24.01.2022

09:20

0

Autor: 24sedam

Inflaciona očekivanja privrednika povećana su ali u finansijskom sektoru ne prognoziraju veliku inflaciju za ovu godinu

Koliki rast cena očekuju bankari a koliki privrednici: NBS objavila rezultate ankete
novac dinari novčanik - Copyright Profimedia

Kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora, prema rezultatima ankete agencije Ipsos iz decembra, nastavljaju da se kreću u granicama inflacionog cilja Narodne banke Srbije.

Bankari tako očekuju da će inflacija ostati u koridoru od 1,5 do 4,5 odsto, odnosno na gornjoj granici tog cilja. Predstavnici finansijskog sektora očekuju da će inflacija u decembru 2022. biti na nivou od 4,5 odsto, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.

Sa druge strane, inflaciona očekivanja privrednika za decembar su povećana na šest odsto, što se u velikoj meri može povezati sa energetskom krizom i neizvesnošću u vezi s cenom električne energije u vreme sprovođenja ankete, objavila je NBS.

Takođe, viša inflaciona očekivanja privrednika najverovatnije su posledica i cenovnih pritisaka i po pitanju cena ostalih inputa u proizvodnji i po pitanju cena sopstvenih gotovih proizvoda i usluga.

I na duži rok bez problema

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede usidrena u granicama inflacionog cilja NBS i kreću se u rasponu od tri do četiri odsto.

Rezultati ankete ukazuju na to da i finansijski sektor i privreda aktuelnu višu inflaciju percipiraju kao privremenu, što je ujedno i ocena NBS, kao i većine vodećih centralnih banaka u svetu.

Usidrenost inflacionih očekivanja, u čijoj se osnovi nalazi stabilnost deviznog kursa, doprinosi povećanju efikasnosti monetarne politike u održavanju niske, stabilne i predvidive inflacije u srednjem roku, što je jedan od neophodnih preduslova održivog privrednog rasta.

Prema rezultatima ankete agencije Blumberg iz januara ove godine, inflaciona očekivanja finansijskog sektora za godinu dana unapred niža su i iznose 3,5 odsto.

Radi transparentne komunikacije s javnošću, Narodna banka Srbije od maja 2015. redovno mesečno izveštava o inflacionim očekivanjima finansijskog sektora, privrede, sindikata i stanovništva.

Izveštaj o rezultatima ankete o inflacionim očekivanjima i prateći materijali (vremenske serije, metodologija istraživanja i anketni upitnik) dostupni su na internet stranici NBS u odeljku Publikacije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike