Inflacija nam u januaru pala na 6,4%, uprkos skupljoj hrani i struji

19.02.2024

12:26

0

Autor: G.M.Š.

Mesečno cene i dalje nastavljaju da rastu i više su za 0,3% u odnosu na decembarske

Inflacija nam u januaru pala na 6,4%, uprkos skupljoj hrani i struji
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Opšti nivo cena u Srbiji u januaru ove godine bio je za 6,4% viši nego što je bio godinu dana ranije. Mesečno, inflacija je zabeležila rast od 0,3% u odnosu na decembar , objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Gledano međugodišnje, inflacija je zabeležila sporiji rast i polako se vraća u ciljani koridor Narodne banke Srbije od 3±1,5%. To se očekuje u drugoj polovini ove godine a prema računicama NBS, u febrauru je infalcija već na 5,5%.

U decembru je inflacija bila 7,6%, januara 2022. godine je bila 15,8% a najvići stepen dostigla je u martu prošle godine – 16,2%.

Za celu godinu, u 2023. godini u poređenju prethodnom, potrošačke cene su u proseku povećane za 12,1%.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u januaru u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupi zdravlje (0,7%), u grupama stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva, rekreacija i kultura i restorani i hoteli (za po 0,6%).

Poskupeli su i hrana i bezalkoholna pića (0,5%), alkoholna pića i duvan i oprema za stan i tekuće održavanje (za po 0,2%) i transport (0,1%).

Pojeftinili su odeća i obuća (1,3%).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike