Inflacija ni za godinu dana u željenom okviru: Privrednici se pribojavaju 7,5 odsto

23.09.2022

08:17

0

Privrednici i bankari očekuju da će inflacija i za godinu dana biti duplo veća od ciljane

Inflacija ni za godinu dana u željenom okviru: Privrednici se pribojavaju 7,5 odsto
Eonomska kriza ne slabi - Copyright 24sedam/Profimedia

U finansijskom sektoru u Srbiji očekuju da će inflacija u avgustu sledeće godine biti sedam odsto, rezultati su ankete agencije „Ipsos“, dok septembarska ankete „Blumberga“ inflaciona očekivanja stavlja na nivo od šest odsto, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Iz NBS navode da je, prema istoj anketi „Ipsosa“, očekivana inflacija kod privrednika za narednih godinu dana blago povećana, sa sedam odsto iz ankete u julu na 7,5 procenata u anketi u avgustu.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža od kratkoročnih.

I privredi i finansijski sektor očekuje da će Narodna banka uspeti da vrati inflaciju na granicu planiranog koridora od „tri odsto, plus minus 1,5“, tek za dve godine. Za spuštanje bliže centru na 3,5 odsto potrebno je, procenjuju analitičari, čitave tri godine.

Srednjoročna inflaciona očekivanja privrednika nastavila su da se kreću u rasponu između četiri i pet odsto.

U centralnoj banci ocenjuju da bi rezultati ankete koji se odnose na dve i tri godine unapred, mogli da ukazuju i na to da finansijski sektor i privreda očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka sa stabilizacijom kretanja na međunarodnim robnim tržištima.

Narodna banka Srbije je u avgustovskom izveštaju i kretanju inflacije prognozirala da će se nivo potrošačkih cena vratiti „u granice cilja“ u prvoj polovini 2024. godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike