Izduvavaju se inflaciona očekivanja: Bankari „vide“ 5% na kraju 2024.

17.01.2024

16:30

0

U decembarskoj anketi direktora u finansijskom sektoru ponovo smanjili nivo očekivane inflacije za ovu godinu

Izduvavaju se inflaciona očekivanja: Bankari „vide“ 5% na kraju 2024.
Copyright Profimedia

Predstavnici finansijskog sektora, prema rezultatima ankete agencije Ipsos, očekuju da će inflacija u decembru ove godine iznositi 5%. To predstavlja smanjenje u odnosu na prethodnu anketu, ali i znatno niži nivo nego u prvoj polovini 2023. godine, u kojoj su se očekivanja kretala oko 8%, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Još su niža inflaciona očekivanja iz poslednje, januarske ankete među privrednicima agencije „Blumberg“, prema kojima bi inflacija u januaru 2025. godine iznosila 4,3%, što je, kako su naveli iz NBS, unutar granica cilja centralne banke.

Nakon što su u novembarskoj anketi smanjena sa 9% na 7%, inflaciona očekivanja privrednika za godinu dana unapred, se u decembru nisu menjala.

Trenutna inflacija, pre podacima RZS iz decembra, je na nivou 7,6% višem nego što su bile godinu dana ranije.

U 2025. inflacija 4%

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža od kratkoročnih očekivanja: Po finansijskom sektoru, za dve godine unapred inflacija će biti 4% (u novembru prognozirano 4,2%)  a snižena su i očekivanja inflacije za tri godine unapred na 3,4% (umesto 3,5%).

Time su, ocenili su u Narodnoj banci, srednjoročna inflaciona očekivanja za oba perioda nastavila da se kreću unutar granica cilja NBS, koji je 3±1,5%.

Srednjoročna očekivanja privrednika za oba perioda iznose 5%, nakon što su očekivanja za dve godine unapred smanjena sa 6% odsto u novembru, dok su očekivanja za tri godine unapred ostala nepromenjena.

Rezultati ankete koji se odnose na dve i tri godine unapred ukazuju na to da i finansijski sektor i privreda očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka u narednom periodu i postepeno vraćanje inflacije u granice cilja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike