Nova cena goriva će se dopasti svima, a nekima više

05.01.2024

09:26

0

Autor: G.M.Š.

Prvi petak u godini doneo je i prvu promenu cene goriva koja je, za razliku od onih u regionu - pala

Nova cena goriva će se dopasti svima, a nekima više
Ilustracija - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Cena nafte će u 2023. godini imala je najveći godišnji pad cene u poslednje četiri godine ali su geopolitičke prilike učinile da krajem decembra cene na berzama počinju da rastu. Iako prethodno ni dva tekuća rata a ni najavljeno dodatno smanjenje proizvodnje OPEK+ nisu uspeli da cenu poguraju naviše, napadi Huta na tankere u Crvenom moru i zveckanje oružjem SAD i Irana na najprometnijoj naftnoj ruti za Evropu i Severnu Ameriku, učinili su da trgovci postanu nervozni.

Cena fjučersa brenta za isporuku u martu, ove nedelje je krenula sa 75,9 dolara za barel a danas je već 78. Cena nije uzletela, čak je u proseku 2,3% manja nego prole nedelje ali trend je uzalzni. Stabilnom je, ipak, održava niska tražnja, ali je nervoza očigledna.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cene goriva u Srbiji

 

Na tržištu naftnih derivata na Mediteranu, cene takođe ponovo idu nagore. Benzin se poslednjih  dana prodaje ponešto više od 500 dolara za tonu, što je za oko 10 dolara više nego što je bilo krajem decembra. Dizelu je cena otišla sa 754 na 776 dolara za tonu da bi se spustila na 760.

U takvim uslovima promenila se prvo cena benzina i dizela u regionu a sada i u Srbiji. Ali, a razliku od Crne Gore i Hrvatske, gde su zbog makaza cena u prethodne dve nedelje cene otišle naviše od jednog do tri centa, u Srbiji je gorivo pojeftiunilo.

Tačnije, cena benzina je ostala 175 dinara za litar, kao i prošle nedelje, što svakako nije loša vest, dok je dizel pojeftinio za dinar - na 194 dinara za litar.

To znači da dizel nije poskupeo već 14. nedelju zaredom, dok je benzin u poslednjih 16. nedelja pada i mirovanja cene imao samo jedno "iskakanje", sa poskupljenjem sredinom decembra.

Cena goriva po Uredbi Vlade

U Srbiji su maloprodajne cene goriva na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara 2022. godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca. Aktuelno produženje je do 28. januara.

Screenshot: CME Group
Cena dizela na Mediteranu u poslednja tri meseca

 

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

Screenshot: CME Group
Cena benzina na Mediteranu u poslednja tri meseca

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike