Gorivo ponovo pojeftinilo, dizel beži od 200 dinara

15.12.2023

10:25

0

Autor: G.M.Š.

Cena nafte i derivata nestabilna je u poslednjih nedelju dana na svetskoj tržnici ali je u Srbiji ipak došlo do pojeftinjenja goriva

Gorivo ponovo pojeftinilo, dizel beži od 200 dinara
Ilustracija - Copyright Profimedia

Cena nafte u poslednjih nedelju dana je postala nestabilna, nakon trenda pada koji je započeo u septembru. Ipak je na sedmičnom nivou brent, sa cenom u proseku od 75,5 dolara za barel, izgubio dodatnih 1,2%.

Međutim, derivati na tržištu Mediterana, prema kojima se računaju cene na benzinskim pumpama u regionu, danas su uz oscilacije skuplji nego što su bili prošlog petka. Dizel košta 752 naspram 751,8 dolara za tonu a benzin 486,5 naspram nešto manje od 483 dolara, koliko je bilo pre nedelju dana.

Screenshot: ICE berza
Cena dizela na Mediteranu u poslednjih godinu dana

 

U takvoj situaciji danas su se redovno menjale cene goriva i u Srbiji. Dizel je ponovo pojeftinio, osmu nedelju zaredom i nakon što se prošlog petka konačno spustio ispod 200 dinara za litar. Nova cena je 195 dinara, odnosno dva dinara manje nego dosad.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cean goriva po Uredbi Vlade

 

Pojeftinio je i benzin BMB95, koji je sa jutrošnjih 175 dinara pao isto dva dinara, pa od danas u narednih sedam dana košta 173 dinara za litar. Benzinu je ovo 13 nedelja da mu je cena pala ili ostala nepromenjena.


Cene po Uredbi Vlade

U Srbiji su maloprodajne cene goriva na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara 2022. godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike