Stigle nove cene goriva za narednu nedelju!

18.08.2023

10:10

0

Cena nafte je u proteklih sedam dana skočila, da bi se krajem ove nedelje stabilizovala a to je podiglo i cene u Srbiji

Stigle nove cene goriva za narednu nedelju!
Ilustracija - Copyright Tanjug/Rade Prelić

Cena nafte na svetskim berzama se stabilizovala poslednjih par dana, nakon drastičnog rasta. Tako cena američke WTI nafte iznosi nešto iznad 79 dolara po barelu, nakon što je ove nedelje pala za više od četiri odsto. Barel evropskog brenta je oko 84 dolara.

Prema podacima portala Oilprice.com, koji prati cene nafte u realnom vremenu, WTI je juče u toku dana dostizao i više od 80 dolara, a brent nafta je prelazila 84 dolara po barelu.

Kada se radi o cenama naftnih derivata u našoj zemlji, na današnjem redovnom preseku cena petkom, situacija je sledeća: litar evrodizela ćemo narednih nedelju dana maksimalno plaćati 202 dinara, a benzina evropremijum BMB95 189 dinara.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cene goriva po uredbi Vlade

 

S obzirom na to da je do sada evrodizel koštao 199 dinara, a benzin BMB95 186 dinara, došlo je do poskupljenja od tri dinara za oba derivata.

Do poskupljenja je došlo iako je prosečna cena brenta proteklih sedam dana pala za oko 1,5 dolara, kao i cene dizela i benzina na tržištu Mediterana.

Cene su povećane i u okruženju, ali to je zbog toga što se tamo cena menja na dve nedelje, umesto nedeljno kao kod nas, pa je i "presek cene" drugačiji. Tako gledano, u Srbiji su cene od danas veće za tri dinara kod benzina i sedam kod dizela, nego što je to bilo pre 15 dana.

Iako se u veezi sa novom cenom evrodizela u Srbiji u medijima pominje "magična granica", terba podsetiti da je va ocena 20 dinara manja od one koju smo plaćali u oktobru i novembru prošle godine, kao da je benzin koštao i 205 dinara u julu 2022.

Dakle, nije da prija ali znali smo i za gore.

Pod kontrolom Uredbe

U Srbiji su maloprodajne cene goriva na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara 2022. godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca, pa je tako i sada prolongirana do kraja avgusta.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike