Srbija pred Evropom čista u vezi s pranjem novca, komšije na sivoj listi

13.12.2023

09:09

0

Ispunjeno je svih 40 preporuka Saveta Evrope za borbu protiv finansijskog kriminala i pranja novca, zbog kojih smo ranije bili na sivoj listi

Srbija pred Evropom čista u vezi s pranjem novca, komšije na sivoj listi
Ministar finansija Siniša Mali - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Prema izveštaju Komiteta Saveta Evrope o borbi protiv finansijskog kriminala i pranja novca, koji smo dobili u utorak, Srbija je ispunila svih 40 preporuka, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

– Bolji smo od svih zemalja u regionu i od zemalja Evropske unije koje se graniče sa nama. Hrvatska i Bugarska su na sivoj listi, videćemo kako će proći Crna Gora. Albanija je tek sada ispunila neka očekivanja, a Srbija je ispunila svih 40 preporuka – rekao je Mali za TV Pink.

Ocenio je da je to za građane Srbije veoma važno i da pokazuje da nam je sistem transparentan kada je reč o borbi protiv korupcije i finansijskog kriminala.

– To je ogroman uspeh za sve nas, jer znači da smo atraktivniji i sigurniji za investicije, a to znači nova radna mesta, nove investicije i bolju budućnost – zaključio je Mali.

Srbija je na sivoj listi Međudržavnog tela za kontrolu i sprečavanje pranja novca (FATF), organizacije koja postavlja globalne standarde u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, bila od februara 2018. do juna 2019. godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike