Crna Gora na sivoj listi zbog pranja novca: Komšije u društvu Sirije, Jemena, Malija, Nigerije...

08.12.2023

10:21

0

Ovakva odluka može značiti ozbiljan gubitak imidža zemlje i naravno, može imati odvraćajući učinak na strane investitore

Crna Gora na sivoj listi zbog pranja novca: Komšije u društvu Sirije, Jemena, Malija, Nigerije...
Ilustracija - Copyright Pixabay

Odluka da li će Crna Gora završiti na "sivoj listi" Finansijske akcione radne grupe (FATF) zbog pranja novca biće doneta polovinom decembra u Strazburu, a ako se to desi, imaće dalekosežne posedice, posebno kada je u pitanju kreditni rejting.

Tom bi odlukom Crna Gora ušla u društvo država kao što su Sirija, Jemen, Mali, Nigerija ili Burkina Faso i bila bi stavljena pod pojačan nadzor FATF-a, piše portal "RTCG" i kao interesantno izdvaja da je na "sivoj listi" i susedna Hrvatska, o čemu je, podsećaju, bilo puno reči sredinom ove godine. 

Podsećaju takođe da je Vlada Crne Gore prošle sedmice usvojila Informaciju u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, u kojoj se navodi da je sproveden peti krug evaluacije od Komiteta eksperata Saveta Evrope za procenu sprečavanja pranja novca (Manival). To telo Saveta Evrope, kako je saopšteno, polovinom decembra ove godine bi trebalo da usvoji izveštaj, koji bi, u slučaju da ocene budu loše, Crnu Goru mogao staviti na "sivu listu" FATF. 

Pojašnjeno je da je to lista država koje ne primenjuju ili malo primenjuju mere za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Sa sedištem u glavnom gradu Francuske, FATF je glavno međunarodno telo za borbu protiv sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, a pripojeno je Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Na njihovom sajtu, nalazi se "siva lista", gde se vidi koje su sve zemlje na tom spisku. 

Prema sadašnjem stanju, Hrvatska je jedina članica Evropske unije koja se nalazi na "sivoj listi". Prema navodima FATF-a, vlada u Zagrebu je obećala da će povećati napore u sferi sprečavanja svih oblika finansijskog kriminala i pokrenuti odgovarajući akcioni plan.

Stavljanje na "sivu listu" FATF-a može značiti ozbiljan gubitak imidža zemlje i naravno, može imati odvraćajući učinak na strane investitore. 

Ostale zemlje na spisku su, primera radi, Sirija, Jemen, Mali, Nigerija, Burkina Faso ili Ujedinjeni Arapski Emirati.

Postoji i crna lista zemalja koje su klasifikovane kao visokorizične. Trenutno se na njoj nalaze samo tri države - Iran, Mjanmar i Severna Koreja.

Crnogorska vlada ranije je upozorila da bi stavljanjem države na "sivu listu" moglo doći do opadanja njenog kreditnog rejtinga, kao i usporavanja u realizaciji inostranih investicija koje dolaze sa prostora država koje u potpunosti poštuju pravila u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Ukoliko FATF stavi jednu državu pod pojačani nadzor, odnosno na "sivu listu", znači da se ta država obavezala i da će da ukloni utvrđene strateške nedostatke u okviru dogovorenog vremenskog perioda.

Naredna plenarna sednica Manivala biće održana od 11. od 15. decembra u Strazburu.
 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike