Cene goriva prevrtljive, ali Srbija više nije najskuplja na Balkanu

27.10.2023

19:35

0

Autor: G.M.Š.

Neobična situacija događa se na balkanskom tržištu benzina i dizela – i pored izbijanja i drugog rata u širem regionu Mediterana, cene su čak iniže nego pre mesec dana

Cene goriva prevrtljive, ali Srbija više nije najskuplja na Balkanu
Ilustracija - Copyright Profimedia

Kao i svakog petka u poslednjih godinu i po, i danas su se promenile cene goriva na pumpama u Srbiji. I opet su onim što vide „na pištolju“ bili zadovoljni samo neki vozači. Za razliku od prošlog petka, kada je pojeftinio benzin a cena dizela se nije menjala, ovoga puta su se obradovali vozači dizelaša.

Sa novim, nižim cenama, koje su se sračunale više-manje prema pravilima Uredbe o ograničenoj ceni derivata, Srbija više nije najskuplja za vožnju automobila na Balkanu.

Sa cenom od 1,55 evra za litar benzina BMB95 i 1,81 evro za litar evrodizela, srpski vozači su se smestili ne baš na sredinu liste najvećih troškova za gorivo, ali više nisu ni na vrhu.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Kretanje cene benzina i dizela na Balkanu (+ Mađarska)

 

Doduše, kod dizela je situacija takva da je skuplji samo Albaniji (1,87€), dok smo se cenom spustili ka tradicionalno paprenoj Grčkoj (1,79€). Nažalost, daleko smo od onih cena u kojima uživaju Makedonci (1,33€) ili vozači u BiH (1,47€).

Benzin je već mnogo bliži „zlatnoj sredini“, ako se to tako može reći kada je skupoća u pitanju. Od srpskih 1,55 evra BMB95 je skuplji u tri zemlje regiona, a još dve su „tu negde“.

Cenom ovde prednjači Grčka sa 1,91 evro za litar, a nije prijatno ni u Albaniji, gde je litar 1,85 evra. I u ovoj kategoriji svojim troškovima za gorivo mogu da budu zadovoljni Makedonci (1,32€), ali i Rumuni (1,41€).

Ogromne razlike u kretanju cena

Po pitanju kretanja cene u mesec dana, najzadovoljniji svakako mogu da budu Hrvati. Tamošnji vozači benzin plaćaju čak 18 evrocenti (21 dinar) manje nego što su to činili krajem septembra. Nisu loše prošli ni Crnogorci (-15¢), Grci (-13¢) i Makedonci (-12¢).

Screenshot: CME Group
Cena dizela na Mediteranu u 2023.

 

Kod dizela je sitaucija nešto drugačija, jer negde je cena išla naviše a negde naniže. Tako je u Srbiji dizel sada, uz podizanja i padove cene, samo jedan evrocent skuplji nego što je bio 27. septembra. Ali, iako je pad u Srbiji simboličan, mnogo bolje su prošli vozači na dizel u Albaniji (-20¢) i BiH (-22¢), koji prednjače među sedam zemalja kojima je dizel sada jeftiniji nego što je bio pre mesec dana.

Kuda će cene dalje, teško je predvideti, jer je još nejasno da li će se rat Izraela i Hamasa rasplamsati i zapaliti ceo Bliski istok, a time i ugroziti transport nafte i derivata u regionu.

Screenshot: CME Group
Kretanje cene fjučersa benzina za Mediteran u 2023.

 

Trenutno izgleda da su implikacije novog sukoba na obodima Mediterana (uz rat Rusije i Ukrajine kome se ne vidi kraj) ograničene što se tiče goriva. To pokazuju cene benzina i dizela na PLATTS-u za Mediteran, gde su fjučersi za novembarsku isporuku sada na nivou avgustovskih cena. Dobar znak je i da se cene za kasnije isporuke smanjuju a ne rastu.

Tako recimo benzin danas košta nešto više od 560 dolara za tonu ako se preuzima u novembru, a ispod 540 dolara ako se dobija u maju. Slično je i kod dizela, gde cena pada od 925 na 845 dolara u maju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike