Dobro je da ne ide naviše: Nafta se koleba oko 92$

23.10.2023

10:20

0

Autor: G.M.Š.

Cena repernog brenta na svetskom tržištu nedelju je započela na nivou ispod 92 dolara za barel, nakon prilično oštrog rasta prošle nedelje i malim padom na kraju

Dobro je da ne ide naviše: Nafta se koleba oko 92$
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nemili bliskoistočni događaji uneli su dodatnu nervozu na svetskom tržište nafte i evropski brent, kao reperni tip nafte za ceo market, povećavao je cenu do pred sam kraj nedelje.

Ovu radnu nedelju nafta počinje sa nivoa nešto ispod 92 dolar za barel, a pre samo dve nedelje cena je bila 9% manja.

Screenshot: ICE berza
 nafte brent u poslednjih šest meseci

 

Slično se kreću i cene derivata, pa je tako na tržištu Mediterana, koje je bitno za naš region jer je osnova a izračunavanje cene benzina i dizela na pumpama, dizel poskupeo na 930 dolara za tonu a benzin na gotovo 560 dolara. To je rast od 5% kod benzina i 6% kod ultraniskosumpornog dizela.

Pad cene sirove nafte dogodio se pošto su nastavljeni diplomatski razgovori oko vojnih sukoba u Pojasu Gaze i Izraela dali trgovcima nadu da sukob na Bliskom istoku možda neće eskalirati u regionalni rat punog razmera, piše Oilprice.com.

Screenshot: ICE berza
Cena fjučersa benzina na tržištu Mediterana u poslednjih godinu dana

 

U jutarnjoj trgovini u Aziji danas brent je pao za više od dolara po barelu u odnosu na zatvaranje u petak, dok je američka WTI nafta pala za više od 1,70 dolara po barelu.

- Izrael je pristao da obustavi napad na Hamas nakon pritiska SAD. Ovo je ublažilo zabrinutost da će se rat Izraela i Hamasa proširiti na Bliski istok i poremetiti snabdevanje - rekli su analitičari „ANZ Riserča“, a citira Rojters.

Screenshot: ICE berza
Cena dizela na Mediteranu u 12 meseci

 

S druge strane, Liban bi mogao biti uvučen u sukob, prema upozorenju izraelskih vlasti. A pad cene nafte onda bi mogao da bude kratkog daha.

Ako se stvari promene, situacija na Bliskom istoku mogla bi da izazove skok cene nafte od preko 10 dolara po barelu, navode analitičari tržišta kapitala „RBC“ u napomeni, citira „Blumberg“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike