Stigle nove cene: Evo koliko će koštati gorivo narednih sedam dana!

27.10.2023

10:41

0

Autor: L. Đ. T.

Litar benzina koštaće 182 dinara, dok je cena dizela smanjena za dva dinara i narednih nedelju dana litar će koštati 212 dinara

Stigle nove cene: Evo koliko će koštati gorivo narednih sedam dana!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Kao i svakog petka od marta prošle godine danas stižu nove cene goriva na srpskim pumpama. Prošle nedelje BMB 95 je pojeftinio za dva dinara, te je litar koštao 182 dinara, dok je cena dizela poslednjih mesec dana nepromenjena i litar košta 214 dinara.

Danas su stigle nove cene, dizel je pojeftinio za dva dinara, te će u narednih sedam dana litar koštati 212 dinara, dok će cena benzina ostati nepromenjena.

Vlade Srbije produžila je juče uredbu o ograničenju cena naftnih derivata do kraja novembra.

Cene po Uredbi Vlade

U Srbiji su maloprodajne cene goriva na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara 2022. godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cena goriva po Uredbi Vlade Srbije

 

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike