Ništa od minimalca od 450 evra: Bez dogovora na SES-u, minimalac veći za 17,9 odsto

07.09.2023

14:07

0

Autor: 24sedam

Minimalna zarada u Srbiji za 2024. godinu biće 47.150 dinara, jer na sednici Socijalno-ekonomskog saveta nije postignut dogovor Vlade i sindikata

Ništa od minimalca od 450 evra: Bez dogovora na SES-u, minimalac veći za 17,9 odsto
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Predstavnici reprezentativnih sindikata, Unije poslodavaca i Vlade Srbije nisu danas na sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES) postigli dogovor o minimalnoj zaradi za 2024. godinu.

Posledica toga je da će vrednost minimalca odrediti Vlada, kao i prethodnih godina, i on će prema najavama sa 40.000 dinara biti povećan na oko 47.150 dinara mesečno.

Prema Zakonu o radu, kada se ne postigne saglasnost između socijalnih partnera, minimalnu zaradu za sledeću godinu određuje Vlada Srbije, najkasnije do 15. septembra. Sednica Vlade je već zakazana i to za 14. septembar.

Sindikati, a posebno Savez samostalnih sindikata, insistirali su da se vrednost minimalca izjednači sa cenom minimalne potrošačke korpe.

U maju, mesecu za koji postoje poslednji podaci, potrošačka korpa je bila oko 58.000 dinara, a ti troškovi su od tada dodatno porasli, ističu sindikati.

SSSS i UGS "Nezavisnost" u dosadašnjim pregovorima tražili su da se realizuje zaključak SES-a iz 2018. godione, po kome bi vrednost minimalne potrošačke korpe trebalo da se izjednači sa vrednošću minimalne zarade krajem 2021. godine. Taj rok nije poštovan zbog pandemije korona virusa, ali je to trebalo da bude do kraja ove godine.

Ministar finansija Siniša Mali izneo je stav ministarstva da odgovor iz 2018. godine nije zakonska obaveza. Prema njegovim rečima, minimalac će sledeće godine, kada se uzmu u obzir kretanja i projekcije inflacije, realno vredeti 13 odsto više.

Sindikati imaju jedinstven stav da se minimalac poveća već septembra ove godine, za deset odsto, a od januara za dodatnih 20 odsto.

Predlog Ministarstva finansija je da minimalac za 2024. godinu iznosi 47.154 dinara, što je povećanje od 17,8 odsto, i to će verovatno biti finalna odluka Vlade.

Ono što će, verovatno, takođe biti usvojeno je da se prema dogovoru Vlade i poslodavaca, zbog rasta minimalca u 2024. poveća neoporezivi deo zarade sa 21.000 na 25.000 dinara.

Ministar je nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta Srbije (SES) rekao da će cena radnog sata od 1. janaura biti povećana sa 230 na 271 dinar i da će biti povećan neoporezivi deo zarade sa sadašnjih 21.712, na 25.000 dinara.

- Sa tim povećanjem će se zarade rasteretiti i imaćemo rekordno nisko opterećenja na zarade. Ono je recimo 2018. godine bilo 64 odsto, a sa rasterećenjem od 1. januara biće manje od 60 odsto i iznositi 59,9 odsto. To će motivisati poslodavce da zapošljavaju nove radnike i da one iz tzv. sive zone prebace u belu zonu - rekao je Mali.

Sindikati nezadovoljni, poslodavci malo manje

Predsednik Saveza sindikata Srbije i predsedavajući SES-a Ljubisav Orbović je istakao da su sindikati nezadovoljni iznosom minimalca koji je predložila Vlada Srbije, jer su se zalagali da se izjednači sa iznosom minimalne potrošačke korpe.

- Ovo obećanje koje smo dobili jeste veliko, ali nismo zadovoljni njime i što nismo uspeli da izjednačimo minimalac sa minimalnom korpom. Dva sindikata koja su danas bila na sednici su to jasno rekla - naveo je on.

redsednica UGS-a "Nezavisnost" Čedanka Andrić je istakla da se povećanjem minimalca stalno približavamo iznosu minimalne potrošačke korpe,  ali da nikako da se on i dostigne.

- Mislili smo da je ova godina prava prilika za to, ali to se ipak nije desilo. Dobro je što je smanjen broj ljudi koji primaju minimalac, ali njegova isplata bi trebalo da se više kontroliše i da se minimalac plaća samo kada je firma u teškoćama, a ne da ga isplaćuju i firme koje dobro stoje, kao što se dešava - rekla je ona.

Dodale je da ponuđeni iznos povećanja nije dovoljno veliki da radniku obezbedi dostojanstven život.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković    je istakao da Srbija nikada nije imala veći nivo zaposlenosti nego sada i da je recimo 2017. pokrivenost minimalne potrošačke korpe bila 62,1 odst,o a sa najnovijim povećanjem od 17,8 odsto pokrivenost će biti 89 odsto.

Prema njegovim rečima, Srbija se sigurno približava tome da se minimalna zarada i minimalna korpa izjednače.

- Jutros smo pre sednice Socijalno-ekonomskog saveta imali poseban sastanak koji se odnosi na zdravstvo, kome je prisustvovala i resorna ministarka Danica Grujičić. Imaćemo, verujem već početkom naredne nedelje, sastanke u Vladi Srbije na najvišem nivou na teme koje su od posebnog interesa za stanje u zdravstvu i uveren sam da ćemo imati ozbiljnije pomake i rezultate - istakao je Selaković.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije, Miloš Nenezić, je ocenio da nikada među poslodavcima nisu bile veće nedoumice koliko povećati minimalac, nego ove godine.

Prema njegovim rečima, povećanje od 17,8 odsto će imati negativne implikacije, pre svega na male preduzetnike i zanatlije, posebno u unutrašnjosti,  ali činjenica je da i oni žele da imaju zadovoljne radnike.

- Puno nam znači povećanje neoporezivog dela zarade. To je za nas veliko rasterećenje - rekao je Nenezić i dodao da su poslodavci generalno zadovoljni što je kurs dinara u zemlji stabilan i što im se brzo vraća PDV.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike