Mali: Izjednačavanje minimalne zarade i potrošačke korpe nije zakonska obaveza

24.08.2023

14:45

0

Do izjednačavanja minimalne potrošačke korpe i minimalnih zarada nije došlo do sada, iako je bilo najavljivano, zbog korone i ekonomske krize, rekao je Mali

Mali: Izjednačavanje minimalne zarade i potrošačke korpe nije zakonska obaveza
Siniša Mali - Copyright TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da će država ciljati da u što kraćem periodu minimalne zarade budu izjednačene sa minimalnom potrošačkom korpom, ali da to nije zakonska obaveza.

- Mi smo se dogovorili da izjednačimo minimalne zarade i potrošačku korpu ali to nigde ne stoji i nije zakonska obaveza - kazao je on novinarima u Leštanu nakon obilaska preduzeća "Eko-san" koje je učestvovalo u konkursima za bespovratna sredstva malim preduzećima za nabavku opreme i koje je u toku prethodne godine na taj način nabavilo solarne panele.

U slučaju stečaja...

Mali nije mogao precizno da kaže kada će se ovo izjednačavanje desiti, jer kako je naglasio to zavisi od mnogih parametara, ne samo u Srbiji nego i u svetu. On je naveo i podatak da je minimalna zarada u Srbiji ove godine povećana za 14,3 odsto. Mali je objasnio i da je minimalna zarada po definiciji iznos naknada koji se obezbeđuje zaposlenima u slučaju da preduzeće uđe u neki problem kao što je na primer stečaj i da ona nema nikakve veze sa potrošačkom korpom.

On je objasnio i da do izjednačavanja minimalne potrošačke korpe i minimalnih zarada nije došlo do sada, iako je bilo najavljivano da će se desiti 2018. godine, zbog korone i ekonomske krize što je, kako je dodao, bio veliki problem ne samo naše ekonomije.

Prema rečima ministra finasija Srbije, trenutno se vode pregovori sa sindikatima i poslodavcima o minimalnoj zaradi.

- Svake godine razgovaramo o tome. To nisu jednostavni razgovori, jer svako ima svoje želje, ali činjenica da je danas minimalna zarada oko 40.000 dinara u odnosu na nekih 15.700 dinara koliko je bila pre 10 godina najbolje sve govori - kazao je on.

Nije dobro naglo povećanje

Ministar je naveo i podatak da je u junu ove godine u Srbiji bilo 2.367.000 zaposlenih i da je to jako bitno da se zna kada se govori o minimalnoj zaradi, jer mora da se pravi balans između toga.

- Ako idete naglo sa povećanjem plata, poslodavci mogu da krenu sa otpuštanjima. Zato to nije jednostavna odluka - dodao je Mali.

On je naglasio i da se država u prethodnom periodu trudila da sačuva radna mesta i poveća broj zaposlenih, a paralelno sa tim da povećava i plate. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike