Dogovor o minimalcu nije postignut, nova šansa 7. septembra

31.08.2023

10:41

0

Autor: 24sedam

Iz SSSS demantuju navode medija da je „postignut dogovor“ o visini minimalne zarade za 2024. godinu

Dogovor o minimalcu nije postignut, nova šansa 7. septembra
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Nije postignut dogovor oko povećanja minimalca, pregovori se nastavljaju 7. septembra, rekao je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović povodom napisa u medijima da je „dogovor postignut“.

Orbović kaže da juče na Kolegijumu Socijalno-ekonomskog saveta (SES) nije postignut dogovor oko visine minimalne zarade, niti je doneta bilo kakva odluka osim te kada će biti sledeća sednica SES-a.

- Kolegijum SES-a nema ovlašćenja za donošenje odluka, pa tako ni o visini minimalca već je samo utvrđen datum sednice SES-a za 7. septembar na kojoj će se o tome razgovarati - rekao je Orbović.

Mediji su preneli juče vest RTS-a da je na Kolegijumu SES-a postignut dogovor oko visine povećanja minimalca za 2024. godinu.

Ono što se na Kolegijumu dešavalo je da Vlada i poslodavci nisu popustili zahtevima sindikata da se minimalac poveća i za ovu godinu, na čemu insistira SSSS, kao ni o tome da se za narednu njegova vrednost izjednači sa vrednošću minimalne potrošačke korpe ( u maju 52.000 dinara).

- Država nije popustila, a mi nismo odsustali od naših stavova. Vlada i Ministarstvo finasija nisu pokazali da su spremni za bilo koju drugu promenu, dok su poslodavci manje više u ovom slučaju neutralni - rekao je Orbović.

Ministarstvo finansija je predložilo da se minimalac u narednoj godini poveća za 17,8 odsto, na 47.154 dinara, čime se uklapa u raniju najavu predsenik Srbije da će minimalac biti 400 evra.

Odluka o visini povećanja minimalne zarade, prema odredbama Zakonu o radu, mora biti doneta do 15. septembra. Ukoliko ne dođe do dogovora na SES-u, odluku kolika će biti minimalna cena za sledeću godinu rada donosi Vlada.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike