Siniša Mali: Srbija se promenila, prosečna plata će biti 940 evra

28.07.2023

13:19

0

Ministar je istakao da slede velike ekonomske promene u vidu povećanja plata, kao i smanjenje stope nezaposlenosti

Siniša Mali: Srbija se promenila, prosečna plata će biti 940 evra
Siniša Mali - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Ima nekoliko stvari koje su veoma važne. Srbija se pokazala u poslednjih par godina, naročito kada je bila korona, jer je bila globalna ekonomska kriza, a mi smo tada pokazali koliko smo stabilni. Izgradili smo tri nove bolnice, obezbedili smo vakcine, i u tom periodu rekli smo: "Hajde da pomognemo našim građanima!" i tada smo dali 100 evra. Nikada se nije desilo da država u nekoj krizi pomogne građanima, a mi smo učinili nešto suprotno.

Ovo je istakao ministar finansija Siniša Mali u gostovanju na Informer TV. On je dodao da se tada prijavilo 6.100.000 ljudi za 100 evra.

- U tom trenutku kada je vladao strah od korone, bili smo simbol stabilnosti. Prošli smo kroz teške mere, i želim da istaknem zahvalnost svim građanima na razumevanju. Desilo se da mi nismo imali para ni za penzije, morali smo da prođemo kroz teške mere, a rezultate smo videli već 2018. godine od kada se grade fabrike, sa novim radnim mestima, kao i kilometri i kilometri puteva - rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Ministar se osvrnuo i na redovnu pomoć građanima koje daje država Srbija, kao i na BDP naše zemlje. 

- Dajemo rednovno pomoć mladima, nezaposlenima, našim građanima na Kosovu i Metohiji, mi smo tu pomoć davali da bi naši građani lakše podneli krizu koja se događa u svetu. Više puta sam govorio, ali izgleda da ne vredi. Želim da građani Srbije znaju da nismo zaduženi, već da stojimo vrlo stabilno! Znate koliki je javni dug Nemačke? 2 400 milijardi evra! A jedne Srbije 34 milijarde! Zato se nikada ne gleda apsolutni iznos, već BDP - rekao je ministar Mali.

Mali ističe da slede velike ekonomske promene u vidu povećanja plata, kao i smanjenje stope nezaposlenosti.

- Sledeće godine u decembru prosečna plata će biti 940 evra. Stopa nezaposlenosti je bila 25,9% bila 2012.godine, a sada je ispod 10%! Srbija se promenila, otvaraju se fabrike, samim tim otvaraju se nova radna mesta. Rekord nikad veći nije bio - istakao je ministar.

Profimedia
 

Prema rečima ministra finansija država štedi svaki dinar kako bi pomogla narodu, kao i da ulaže u izgradnju puteva i pruga.

- Gledamo da uštedimo svaki dinar, a opet gledamo da pomognemo građanima na svaki mogući način. Niko više kilometara puta ne gradi u Evropi. Do početka 2025. godine biće gotova brza pruga do Subotice, a potom i do Budimpešte. To je potpuna promena imidža Srbije. Kako je predsednik najavio, krećemo u rekonstrukciju brze pruge do Niša i posle do Preševa. To su stvari koje pokreču naš BDP i menjaju perspektivu naše zemlje - rekao je ministar finansija.

Ministar Mali najavio je i pomoć majkama i starateljima, koja je planirana za septembar, i objasnio kako će funkcionisati prijava za istu.

- Pre par dana usvojeno je da se da jednokratna pomoć svim majkama, starateljima u iznosu od 10.000 dinara. Prijave će se vršiti preko sajta trezora. Vrlo jednostavno uz broj lične karte i JMBG majke ili staratelja, a prijava traje samo par minuta. Do 1. oktobra isplatićemo sve šta treba. To je ogromna pomoć, i namerno smo ciljali da bude septembar zbog školske godine - ističe ministar.

Potpredsednik Vlade i ministar finansija naveo je da je najveći cilj očuvanje standarda građana Srbije. 

Profimedia
 

- Nama je cilj da zaštitimo životni standard naših građana. Već za mesec dana ide povećanje plata od 5,5% medicinskim radnicima, prosvetnim radnicima, a njima sledi i kasnije povećanje od 10%. Moram da podsetim da je u protekloj godini povećali čak 30% plate u javnom sektoru. Kada uporedite platu za maj, oko 80.000 dinara, i kada uporedite sa platom u maju prošle godine, uz inflaciju nama je povećanje preko 1% što je veliki uspeh naše politike - rekao je ministar. 

Ministar Mali rekao je da američki plan za stimulisanje ekonomije koji su prihvatili ove godine, je vrlo sličan onome koji je Srbija pokrenula još 2019. godine.

- Američka administracija izašla je sa novim programom kako da dodatno stimulišu ekonomiju, gde se vidi investicija u pruge, kilometre puteva, a mi smo takav plan već konstruisali 2019.godine. Sav novac koji uštedimo i zaradimo idemo da pomognemo građanima, idemo u brze prige, kilometre puteva, nove kanalizacione mreže jer to podiže standard građana. To je bila naša najvažnija odluka. Kako nam ekonomija nije pala 2020, 2021 ili 2022.godine, mi smo uspeli da podignemo plate i životni standard. Ni na koji način nismo ugrozili našu stabilnost. Mi moramo da radimo, da se posvetimo otvaranju novih radnih mesta, da ulažemo u obrazovanje i borimo se za našu Srbiju! - kaže ministar.

Ministar se osvrnuo i na izložbu Ekspo 2027, čiji je domaćin Srbija. 

Vlada Srbije
 

- Srbija je izglasana da bude domaćin Ekspa 2027. Srbija je pobedila jednu Malagu, jednu Ameriku! To je velika pobeda Srbije! 2012. godine smo bili u bankrotu, a 2027. godine Srbija će biti centar sveta! Sve zemlje će biti ovde. Očekujemo preko 3 miliona posetilaca, preko milijardu evra doprinosa. Kakva je to poruka? Kakav je to simbol svih problema koje smo imali! Mi ćemo tada ulepšati Beograd, ulepšati Novi Sad, da predstavimo našu Srbiju u što boljem svetlu. Gledaćemo da izgradimo brze pruge, da metro bude gotov i da nacionalni stadion bude gotov. Očekujemo tada nova radna mesta i dolazak stranih kompanija, tada će biti veće plate, što donosi više para u budžet, što povlači povećanje penzija - rekao je ministar.

Prema rečima ministra Malog u narednih par meseci će početi izgradnja metroa u Beogradu, koji željno očekuju građani naše prestonice.

- Metro je ogroman projekat, a ja očekujem da ćemo do januara ili februara sledeće godine početi već četiri stanice da gradimo. Znači da krećemo da bušimo i da radimo. Kako se budu završavali projekti, krenućemo sa novim stanicama. To očekuju građani Beograda već decenijama. Kada imate neke snove, onda radite na tome da se uradi. Da je bilo jednostavno metro da se uradi, to bi neko do sada uradio. Za sada ide sve po planu, u narednih pet do šest meseci krećemo sa iskopavanjem. Već 2028/29 imaćemo prvu trasu metroa Beograda - rekao je ministar Mali.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Informer TV

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike