Putarina u romingu: I kompanijska vozila u Open Balkan sistemu

26.08.2023

15:56

0

Od početka septembra i kompanije će plaćati putarinu elektronski istim tagom i u Srbiji i u Makedoniji

Putarina u romingu: I kompanijska vozila u Open Balkan sistemu
Tag uređaj za ENP - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Javno preduzeće „Putevi Srbije“ saopštilo je da će, zbog velike zainteresovanosti distributera i njihovih postpejd korisnika, od 30. avgusta ove godine biti deo „Open Balkan ETC“ projekta, čime će se korisnicima koji putarinu plaćaju u postpejd sistemu omogućiti plaćanje putarine u Severnoj Makedoniji.

Prednosti elektronske naplate putarine vozači iz Srbije su već u avgustu mogli da koriste na putu do Grčke, kroz Makedoniju, a od sledće godine bi trebalo da u sistemu budu i Crna Gora i Hrvatska,

Kako se navodi u saopštenje JP "Putevi Srbije", naplata putarine u okviru tog projekta, za korisnike koji putarinu plaćaja u postpejd sistemu preko distributera, će funkcionisati tako što će za prolaske kroz Srbiju važiti isti uslovi kao i do sada (u skladu sa potpisanim Ugovorom o obavljanju poslova distribucije u postpejd sistemu).

Za naplatu putarine kroz Severnu Makedoniju postpejd korisnicima biće omogućen „roming“, kroz registraciju svakog zainteresovanog korisnika na Web portal - Open Balkan ETC  i povezivanje njihovih platnih kartica (kompanijskih) na portal.

Za prolaske kroz Severnu Makedoniju korisniku će se sredstva umanjivati sa registrovane platne kartice i ista će se direktno uplaćivati na račun upravljača puta u Severnoj Makedoniji.

Kako se registrovati?

Kako se navodi, prvi korak za registrovanje korisnika na Web portal - Open Balkan ETC je taj što distributer pismenim putem upućuje zahtev JP „Putevi Srbije“ za otvaranje naloga na Web portalu - Open Balkan ETC.

Zaposleni u JP „Putevi Srbije“ otvaraju nalog distributeru i dostavljaju detaljno uputstvo za dalji rad.

Zatim distributer importuje bazu svojih zainteresovanih korisnika na Web portal - Open Balkan ETC i  za svakog korisnika dobija link za registraciju koji im potom prosleđuje, a korisnik se preko dobijenog linka registruje na Web portal - Open Balkan ETC i povezuje svoju platnu karticu.

Kako navode "Putevi Srbije", nakon svih navedenih koraka, korisniku je omogućen „roming“ za prolaske kroz Severnu Makedoniju, a naglašava se da „roming“ za prolaske kroz tu zemlju nema dodatnih troškova za korisnika, već se sredstva sa registrovane platne kartice umanjuju isključivo za iznos putarine ostvarenog prolaska.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike