Potpisano i sa Crnogorcima: Jedan tag i za Grčku i za Jadran

23.08.2023

11:46

0

Memorandum o zajedničkom sistemu elektronske naplate putarine potpisan sa Crnom Gorom u Beogradu

Potpisano i sa Crnogorcima: Jedan tag i za Grčku i za Jadran
Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Nakon Severne Makedonije, na putu ka Grčkoj, vozači iz Srbije će uskoro moći da svojim tag uređajem bez muke i ručne naplate putarine, prođu i do južnog Jadrana.

Zejednička elektronska naplata putarine između Srbije i Crne Gore, o čemu je danas u Beogradu potpisan memorandum, ne znači samo olakšanje putovanja već i dodatno povezivanje naših naroda i država, istakao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Posle potpisivanja Memoranduma o poslovnoj saradnji između crnogorskog preduzeća „Monteput“ i „Puteva Srbije“ on je istakao da je za Srbiju posebno važno povezivanje sa Crnom Gorom.

- Mi smo braća i sestre. Iz tog razloga trebalo bi da olakšamo komunikaciju između naših ljudi. Put koji se gradi do Crne Gore i elektronska naplata putarine su naši prioriteti - rekao je Vesić.

On je istakao da će do kraja godine biti završen naš deo puta do Požege, a da onda se kreće sa gradnjom autoputa ka Boljarama, koji je dug 107 kilometara.

- Za nas je taj autoput u ovom trenutku najvažniji. Taj put će biti veoma frekventan i sam će sebe opravdati s obzirom na broj automobila koji ćemo imati sa jedne i druge strane. Integrisana putarina je samo korak ka bližoj saradnji ljudi, kako mi na Balkanu ne bi imali nikakvih granica ni otežavanja putovanja - rekao je ministar.

Direktor preduzeća "Monteput", Milan Ljiljanić, je rekao da su preduzeti prvi koraci na povezivanju sistema elektronske naplate putarine, a da ekipe naših država zajednički rade na implementaciji.

- Nadam se da ćemo u narednom periodu nastaviti saradnju i ubrzati inicijative za izgradnju preostalih deonica autoputa od Beograda do Bara, što će znatno smanjiti vreme putovanja i doneti značajne benefite za građane", rekao je Ljiljanić.

Sledi i zajednički putni prelaz

Ministar Vesić je najavio da će posle sastavljanja nove crnogorske vlade posetiti Podgoricu kako bi sa resornim ministrom razgovarao o zajedničkom graničnom prelazu.

- Dogovorili smo zajednički železnički granični prelaz na stanici u Bijelom Polju. Sada to treba da uradimo i sa drumskim prevozom, kako bi na jednom mestu bile obe policije i obe carine, a sve sa ciljem smanjenja čekanja - rekao je Vesić.

Takođe, Vesić je podsetio da se očekuje rekonstrukcija pruge od Beograda do Bara, kao i da je ona jednako važna kao i brza pruga koja se gradi od Beograda do Niša.

- Rekonstruisali smo prugu do Valjeva, a sada nas čeka deonica Valjevo - Vrbnica. Do kraja godine završavamo projekat rekonstrukcije. Tom prugom će se voziti 120 kilometara na sat - naveo je Vesić, i istakao da time pokazujemo koliko je Vladi Srbije važno povezivanje sa Crnom Gorom.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike