Prodavci će morati da prihvate istinu: Kod nekretnina je sada kupac postao kralj

10.06.2023

08:20

1

Tržište nekretnina se potpuno preokrenulo, pokazuju brojke prodaje i cena stanova većih od 100 kvadrata

Prodavci će morati da prihvate istinu: Kod nekretnina je sada kupac postao kralj
Ilustracija - Copyright Profimedia

Potražnja za stanovima je u Srbiji počela da stagnira i to će, pre ili kasnije, dovesti i do pada cena, kažu za 24sedam profesionalci sa tržišta nekretnina.

- Tržište stanogradnje prelazi iz stanja investicionog tržišta u tržište krajnjih kupaca, ili tržište potražnje. Pojavljuju se kupci koji kupuju stanove za svoje potrebe a ne kao investiciju u imovinu a oni malo racionalnije gledaju i očekuju da za novac koji dobi-ju više nego što su mogli da dobiju juče – kaže za 24 sedam Dragan Rabatić, izvršni direktor agencije „Solis nekretnine“ .

Pokazuje se da je prošlo vreme investitora koji su umesto na finansijsko tržište, novac investirali u nekretnine, i očekivali da će na njemu dobro zaraditi, pa se nisu previše obazirali na cenu po kojoj kupuju.

- Gotovog novca i kredita je bilo toliko da njima nije značilo mnogo da li će platiti 5.000 ili 10.000 više. Sa takvim investitorima kupci stanova koji su kupovali za sebe i svoje porodice nisu mogli da se nose. Sada je takvih investitora sve manje i imao šahovsku partiju između kupaca i prodavaca. Kupci osećaju da dolazi njihovo vre-me a prodavci se nerado suočavaju sa takvom istinom i pokušavaju da je odlože  – kaže Rabatić.

Ovaj stručnjak za nekretnine kaže da je ovo tek početak takve „nove“ situacije na tržištu.

- Novac poskupljuje i nema ga dovoljno, to će se sve preliti na ponudu i potražnju a onda i na cene. Ali to je, generalno, dobro za tržište i ide u prilog svima. Više neće biti nestabilno, sa suludim cenama i trkom za kupovinu, već će biti stabilno i pred-vidljivo – napominje Rabatić.

Veliki stanovi se slabo traže a biće ih…

Ovakvu situaciju najbolje ilustruje segment tržišta velikih stanova, od 100 i više kva-drata. Takvi stanovi se sve manje traže, jer su skuplji, a u ponudi će ih biti sve više.

- Što se tiče Novog Sada konkretno, planski dokumenti predviđaju veliki broj stano-va površine veće od 100 kvadrata u urbanim vilama. Zbog toga će možda taj segment tržišta biti zasićeno ponudom, pa će se to odraziti i na manje cene nego što su sada – kaže Rabatić.

Pomame za velikim stanovima nema ni u Nišu, kaže za 24sedam Jelena Milutinović, agent tamošnje agencije „Avenija nekretnine“.

 

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Kretanje oglašene cene stanova po gradovima u Srbiji

- Traže se samo manji stanovi, kuće i sada sve više zemljište, za velike malo ko ima da odvoji 2.000 evra i više po kvadratu. Kamatne stope na kredite rastu i dogod bude tako sa novcem, biće i sa prodajom stanova. Tržište je trenutno veoma konfuzno jer prodavci se bune kada mu kažete da je cena nerealna i da neće moći da proda stan po ceni po kojoj je naumio – ističe Milutinović.

Da se vlasnici teško navikavaju na novonastalu situaciju, kada su cene išle samo naviše, pokazuju i podaci specijalizovanog portala za promet nekretninama 4zida.rs.

- U prva dva kvartala ove godine vidimo da cene većih stanova u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu miruju, dok se jedino u Subotici beleži pad. Ali sada se već vidi da je trend cena oglašenih stanova većih od 100 metara kvadratnih takav da one padaju u svim gradovima – kaže za 24sedam Aleksandra Mihajlović, PR menadžer 4zida.

U Beogradu su cene takve da je ova kategorija stanova oglašena za prodaju od  1.494 evra pa do 3.990 evra po kvadratu a prosečna cena je 2.742 evra.

U Novom Sadu cene idu od 1.480 do 2.938 evra, s prosekom od 2.209 evra.

Za stanove od 100 kvadrata vlasnici u Nišu traže od 690 do 1.884 evra a prosek je 1.287 evra po metru kvadratnom.,

U Kragujevcu cena kreće od 690 evra, ide od 1.504 a prosek je 1.097 evra, dok je u Subotici prosečena oglašena cena u drugom kvartalu bila 1.095 evra.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike