Zakupci sada lakše dišu: Kirija i na Vračaru 100 evra manja

07.06.2023

19:35

1

Autor: G.M.Š.

Cene zakupa stanova u Beogradu su u padu, ali i dalje na daleko većem nivou nego što su bile pre godinu dana

Zakupci sada lakše dišu: Kirija i na Vračaru 100 evra manja
Ilustracija - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović/Profimedia/Pixabay

Danas je u srpskoj prestonici mnogo lakše pronaći stan po pristojnoj ceni nego što je to bio slučaj pre godinu dana. Cene su pale do stotinak evra na Vračaru, a čak i više od toga na Novom Beogradu, kažu podaci specijalizovanog portala "4zida.rs“.

- Agenti za nekretnine kažu da su cene rentiranja od početka godine u proseku niže 30 odsto, a da se potražnja prepolovila. To, međutim, ne važi za sve, jer osim potražnje, na cene, naravno, utiče i lokacija, kao i tip nekretnine. Manji stanovi se brže izdaju i po višim cenama, dok su veći stanovi manje traženi i, samim tim, stanodavci se odlučuju da spuste kiriju da bi brže pronašli podstanare – kaže za 24sedam Aleksandra Mihajlović, PR menadžer „4zida“.

Ogromna potražnja za stanovima prošle godine je doprinela tome da se cene iznajmljivanja u pojedinim delovima grada udvostruče, pa i da postanu nerealne i teško dostupne podstanarima.

Razlog je dobro znan - „najezda“ platežnih Rusa i Ukrajinaca, koji su se sklonili iz ratom uzdrmanih država.

Od toga o kakvim je stanovima reč, kako potvrđuju u agenciji „Lider nekretnine“, zavisi i cena najma.

- Što se tiče luksuznijih stanova, onih novih sa većom kvadraturom, na ekskluzivnim lokacijama, oni se iznajmljuju po više-manje istim cenama. Za 20 do 30 odsto pala je cena kod standardnih, manjih, jer to nisu stanovi koji zanimaju imućne Ruse. Ali ni po sniženoj ceni se ne izdaju brzo – kaže za 24sedam Biljana Rajović, agent u ovoj agenciji.

Cene iz oglasa uglavnom "realne"

Oglašene cene su tek nešto veće od onih po kojima se stanovi stvarno i izdaju, kaže Biljana Rajović.

- Rusi se i ne cenkaju, dok naši ljudi koji uzimaju stanove u najam spuste cenu za 50 do 100 evra kod skupljih stanova, ali to je mala korekcija.

Ona kaže da se stan od 50 kvadrata prošle godine izdavao i za 700 evra.

- Za naše ljude je to mnogo. Oni ni sada neće da plate cenu od 500 evra, jer je za većinu ona i dalje visoka, a i znaju da se takav stan godinu ili dve pre toga izdavao za 250 ili 300 evra – objašnjava Rajovićeva.

Cene u 2022. skakale i 100 odsto

Naročito veliki rast zabeležen je u centralnim gradskim opštinama, na Savskom vencu, Vračaru i Starom gradu, za koje je u početku i bilo najveće interesovanje Rusa i Ukrajinaca, koji su plaćali visoke kirije i mesecima unapred.

Stanodavci su podigli cene zakupa i u drugim delovima grada, a beogradskim podstanarima bilo je sve teže da izmiruju mesečne kirije, ali i da pronađu stan koji sebi mogu da priušte.

- Od početka godine primetan je, međutim, pad tražnje za stanovima, što je očigledno umirilo i tržište, jer su stanodavci morali da spuste kirije da bi izdali svoje nekretnine. Čini se da se sada situacija menja u korist podstanara i da su cene rentiranja u padu. Ipak, one su i dalje daleko iznad onog nivoa na kojem su bile početkom prošle godine – napominje Mihajlovićeva.

U "Lider nekretninama" kažu da se promenilo to što sada standardni stanovi duže stoje u oglasima.

- Pre godinu dana ste stan izdali do nedelju dana nakon što ga date u oglas. Sad može da stoji i mesec dana a da pritom ima malo poziva. Uz to, ima i stanodavaca koji ne žele da iznajmljuju strancima - objašnjava Rajevićeva.

Na Vračaru „cena prilika“

Prema kretanju cena zakupa nekretnina oglašenih na sajtu "4zida" u pet beogradskih opština zaključuje se da su mali stanovi ostali najtraženiji i da tu nema velikih problema sa izdavanjem.

"Isterati" stanare nije dobra ideja

Biljana Rajević kaže da se pokazalo da "isterati" dugogodinje stanare da bi se po višoj ceni iznajmio stan strancima nije bila dobra ideja, jer dešava se da se oni ne zadrže dugo.

- Uvek preporučujem da se zadrže provereni stanari, koji daju stabilnost na duži rok. A treba i da kriznu situaciju svi nekako preguramo zajedno i da budemo solidarni - napominje Rajovievać.

Garsonjere
U prvom tromesečju prosečna cena iznajmljivanja garsonjere na Vračaru bila je 490 evra, podaci su "4zida". Međutim, već sada prosek je 400 evra, odnosno 90 evra manje u odnosu na prvi kvartal.
Na Novom Beogradu je početkom godine zakup koštao 475 evra, dok se sada garsonjera na teritoriji ove gradske opštine može iznajmiti za 360 evra.
Na Zvezdari je prosečna cena sa 330 evra pala na 292 evra, a na Paliluli je zakup za 20 evra jeftiniji u odnosu na prvi kvartal – prosečna cena oglašenih garsonjera je sada 230 evra. Na Voždovcu je prosečna kirija pala za 50 evra – sa 325 na 273 evra.

Jednosobni stanovi
Najveći pad kod jednosobnih stanova zabeležen je na Paliluli. Stanodavci su ih u prva tri meseca ove godine u proseku oglašavali za 350 evra, dok sada traže oko 300 evra.
Jednosoban stan na Vračaru je u proseku koštao 500 evra, a sada je moguće pronaći jeftiniji smeštaj, jer je prosečna cena oglašenih stanova u ovoj centralnoj gradskoj opštini 460 evra.
Na Zvezdari jednosoban stan košta u proseku 325 evra, što je 25 evra manje u odnosu na prvi kvartal.

Nisu, međutim, u svim opštinama cene pale. Na Voždovcu je prosek oglašenih jednosobnih stanova isti kao u prvom kvartalu i iznosi 340 evra, dok je na Novom Beogradu u proseku cena za 10 evra veća u odnosu na prvi kvartal.
Vlasnici su za rentiranje tražili 465 evra, dok je prosek cena stanova koji su trenutno u ponudi 474 evra.

Dvosobni stanovi

Dvosobni stanovi na Novom Beogradu su se u periodu od januara do marta izdavali u proseku za 850 evra, a sada je oglašena cena 782 evra. Toliko je trenutno potrebno izdvojiti i za mesečni zakup nekretnine istog tipa na Vračaru.
Na Zvezdari su dvosobni stanovi 520 evra, a cena je za 30 evra niža u odnosu na prvi kvartal. Istu kiriju traže i stanodavci na Paliluli, dok je na Voždovcu prosečna cena iznajmljivanja dvosobnog stana ostala nepromenjena od početka godine i iznosi 550 evra.

- Tokom juna se ne očekuju veće oscilacije cena, osim, eventualno, blagog pada, s obzirom na to da već posle junskog roka mnogi studenti otkazuju smeštaj u Beogradu do oktobra i novih obaveza na fakultetima. S druge strane, neki akademci će možda baš letnji period iskoristiti da bi ranije obezbedili povoljniji smeštaj od jeseni – zaključuje  Aleksandra Mihajlović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike