Cene stanova u Srbiji u prvom tromesečju 2023. nastavile rast: Stanovi skuplji za 13,62% u odnosu na prošlu godinu!

09.05.2023

07:35

0

Cene stanova u „novogradnji“, odnosno kupovina od investitora, na nivou Srbije porasle su za 10,48% u odnosu isti period prošle godine, dok je „starogradnja“ imala veći međugodišnji rast koji je iznosio 15,4%

Cene stanova u Srbiji u prvom tromesečju 2023. nastavile rast: Stanovi skuplji za 13,62% u odnosu na prošlu godinu!
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

RGZ indeks cena stanova za Republiku Srbiju u prvom tromesečju 2023. iznosi 152,62, što predstavlja rast od 13,62% u odnosu na isti period prošle godine. U poređenju sa četvrtim tromesečjem 2022, cene stanova u Srbiji su porasle za 2,57%.

Iako je nastavljen trend rasta, nakon dvogodišnje ekspanzije, cene stanova u prvom tromesečju 2023. su neznatno manje porasle u odnosu na kraj prošle godine, a beleži se i manji broj evidentiranih kupoprodaja stanova. Ovoj promeni, po svoj prilici, doprinosi smanjenje udela kupoprodaja stanova finansiranih kreditima (sa 21% u četvrtom tromesečju 2022. na 18% prodatih stanova u prvom tromesečju 2023), što je posledica rasta kamatnih stopa.

Gledano po regionima, u odnosu na isti period prošle godine, cene stanova su porasle u regionu Vojvodine za 14,89%, u gradu Beogradu 13,27%, regionu Šumadije i Zapadne Srbije 11,24%, a kao i u prethodnih nekoliko kvartala najsnažniji rast cena zabeležen je u regionu Južne i Istočne Srbije i iznosio je 15,74%.

Cene stanova u „novogradnji“, odnosno kupovina od investitora, na nivou Srbije porasle su za 10,48% u odnosu isti period prošle godine, dok je „starogradnja“ imala veći međugodišnji rast koji je iznosio 15,4%.

Кada se uporedi indeks cena stanova u Srbiji sa indeksima u zemljama Evrope, naša zemlja je jedna od retkih koja je pokazala veću otpornost prema naglim promenama trenda na tržištu nepokretnosti usled globalnih ekonomskih turbulencija. Prema dostupnim podacima, veliki broj država već krajem prošle godine beleži drastičnije usporavanje ili pad tržišta nepokretnosti.

Za više informacija o cenama stanova i trendovima na tržištu nepokretnosti pogledajte najnoviji izveštaj o RGZ indeksu cena stanova na sajtu www.rgz.gov.rs 

RGZ indeks je razvijen u skladu s međunarodnim metodološkim smernicama i obezebeđuje građanima i privredi da na jednostavan način, ažurno i besplatno prate kretanja na tržištu nepokretnosti.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike