Pojavio se Džek Ma: Da li se milijarder okreće proizvodnji hrane?

29.03.2023

13:19

0

Autor: G.M.Š.

Svetska javnost ponovo se zainteresovala za kineskog tehnološkog milijardera koji se „pojavio“ i u domaćoj javnosti u jednoj poseti školi u Kini

Pojavio se Džek Ma: Da li se milijarder okreće proizvodnji hrane?
Džek Ma, osnivač i vodeći čovek Alibabe - Copyright AP Photo/Mark Schiefelbein, File

Milijarder, vlasnik tehnološkog giganta „Alibabe“ i nekada najbogatiji čovek iz Kine, Džek Ma, sada proučava ribu i pirinač, piše „Volstrit džurnal“.

Nekada najmoćniji nepolitički čovek Kine, nestao je iz javnosti nakon što je Vlada krenula 2019. godine u obračun sa vidno ojačalim tehnološkim, a time i finansijskim privatnim sektorom u zemlji.

Iste godine, danas pedesetosmogodišnji, biznismen se povukao sa mesta izvršnog predsednika „Alibabe“ ali, po svemu sudeći, nije otišao u penziju.

Njegova aktivnost otad se mogla samo naslutiti iz sporadičnih vesti o njegovom „pojavljivanju“ negde u svetu. Tako je tokom prošle godine Ma viđen u poseti jedne japanske laboratorije specijalizovane za pitanje uzgoja tune, kao i holandskog univerziteta koji se bavi prehrambenom industrijom.

Hrana kao sledeći izazov

„Volstrit džurnal“ piše da je Ma dosta putovao tokom svog „odsustva“ iz Kine, a najčešće da bi istraživao o hrani. Ovo interesovanje milijardera za proizvodnju hrane nije naprasno došlo, jer postoje izjave iz 2017. u kojima Ma kaže da je modernizacija poljoprivrede "svetla tačka i važan stub rasta za razvoj kineske ekonomije", kao i ona iz 2019. sa Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, gde je rekao da „kada bi započinjao novi posao, bilo bi to u oblasti poljoprivrede“.

Prema pisanju medija, Ma je u januaru posetio Bankok gde je razgovarao sa predsednikom istaknutog tajlandskog konglomerata čiji poslovi uključuju hranu.

U februaru, primećen je u Melburnu, a zatim i na Fidžiju, da bi sada svetsku javnost zagolicalo pojavljivanje i u matičnoj Kini.

Pomniji analitičari ipak njegovo pojavljivanje povezuju sa medijskom podrškom „Alibabi“, koja je najavila odvajanje u šest ekonomskih celina.

- Ova teza je pojačana iznenadnim pojavljivanjem Ma, pa sve izgleda kao planirani medijski događa za podizanje pažnje tržišta u kritičnom momentu – kaže Brok Silvers, direktor za investicije u „Kaijuan kapital“ za CNN.

I stvar je „upalila“. Akcije „Alibabe“, firme vredne 260 milijardi dolara, su u sredu porasle 12 odsto u Hongkongu, a 14 odsto na Volstritu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike