Glumac kao berzanski maher: Rajan Rejnolds ulaže u fintek

18.04.2023

09:54

0

Autor: 24sedam

Prodao teleoperatera, kupio fudbalski klub a sada ulaže i u finansijske usluge

Glumac kao berzanski maher: Rajan Rejnolds ulaže u fintek
Rajan Rejnolds - Copyright Profimedia

Holivudski glumac Rajan Rejnolds ponovo se našao na stranicama poslovnih vesti. Nakon što je nedavno profitabilno unovčio svoj deo od 300 miliona dolara pri prodaji telekomunikacione kompanije, pre toga i destileriju džina, ima uspeha sa svojim fudbalskim klubom u Velsu, sada sa „zelembaćima“ ulazi i u fintek.

Rejnolds je kupio deo firme „Nuvei“, kompanije za tehnološke finansijske usluge sa sedištem u Montrealu.

- Znam o finteku koliko i o džinu ili mobilnim komunikacijama do pre neku godinu ali mislim da ono što „Nuvei“ radi jeste impresivno. Vođenje tima je veoma inteligentno a  tim vredno radi i vreme je da jedna kanadska tehnološka kompanija dobije pažnju kakve dobijaju američke – kazao je Rejnolds a prenosi "Forčjun".

Ovaj Rejnoldsova investicija dolazi samo nekoliko nedelja nakon što je prodat „Mint mobil“, teleoperater vredan 1,35 milijardu dolara kome je Rejnolds pomagao i u marketingu. Glumac-investitor je pritom zaradio 300 miliona dolara za svoje udeo.

Pred toga je prodat „Aviejšen džin“ (Aviation Gin) za 610 miliona dolara 2020. godine, ali tu se ne zna glumčev deo.

Rejnolds je investirao i u velški fudbalski klub „Vreksam“ a ima i marketinšku kuću „Maksimum efort“.

„Nuvei“ nije nova firma, postoji 20 godina i radi na 200 tržišta, gde je između ostalog partner sa kriptoberzama poput „Bajnansa“ ili platforme za sportsko klađenje „DraftKings“. Prema procenama „Blumberga“, fintek kompanija vredi oko šet milijardi dolara.

Međutim, u firmi nije sve bajno, jer se pojavila i izveštaju jednog šort-seler investitora „Sprus poin kapital menadžmenta“ (Spruce Point Capital Management) krajem 2021. godine kao sumnjiva zbog potencijalne prevare iz vrha menadžmenta. Iz kompanije je to dematovano.

Izgleda da je to sve ostavljeno iza sebe jer ove godine, „Nuvei“ je kupio manjeg američkog rivala „Paju“ (Paya) za 1,3 milijarde dolara, i tako pojačao prisustvo na tom prestižnom tržištu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike