Cena garsonjere kao kvadrat u Beogradu: Evo u kojim gradovima su stanovi najjeftiniji

08.02.2023

18:45

0

Autor: S. G.

Kada se radi o Beogradu, najniža cena kvadrata u starogradnji mogla je da se nađe na opštini Čukarica

Cena garsonjere kao kvadrat u Beogradu: Evo u kojim gradovima su stanovi najjeftiniji
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Cene stanova u Srbiji, a posebno u Beogradu, dostigle su vrtoglave iznose, pa je u prestonici u poslednjem kvartalu 2022. kvadrat koštao i više od 10.000 evra. Međutim, u nekim drugim mestima u našoj zemlji može se još pazariti stan za nekoliko stotina evra po kvadratu.

Tako je čak i u Beogradu, na opštini Čukarica, prema cenama iz poslednjeg kvartala prošle godine, mogla da se kupi garsonjera od oko 20 kvadrata za 10.000 evra u starogradnji, što je jednako jednom kvadratnom metru u naselju Beograd na vodi, koji je ubedljivo najskuplji.

Stan za manje od 18.000 evra

Naime, kako je pokazao izveštaj Republičkog geodetskog zavoda, najniža cena kvadrata u starogradnji iznosila je 500 evra u beogradskoj opštini Čukarica, dok je sledeća najniža cena bila 715 evra za kvadrat na Zvezdari. Tu se mogao pazariti manji stan od oko 25 kvadrata za 17.870 evra.

Što se tiče novogradnje, cene su, naravno, veće. Tako je najjeftiniji kvadrat u poslednjem kvartalu koštao 795 evra, i to na opštini Zvezdara, kao i 800 evra u Rakovici. Dakle, stan od 25 kvadrata u novogradnji koštao je 19.870 evra na Zvezdari i oko 20.000 evra u Rakovici.

Ipak, daleko povoljnije cene stanova su u drugim gradovima, pa je takva situacija u Prokuplju, Somboru, Boru, Zaječaru i Kikindi. U starogradnji, na ovim loakcijama može da se pronađe stan po ceni od nekoliko stotina evra po kvadratu.

Tako je, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, kvadrat starogradnje u Somboru prosečno koštao 623 evra, dok je novogradnja nešto skuplja, 837 evra. Tu je minimalna cena bila samo 100 evra za kvadrat u starogradnji.

Profimedia
 

U Kikindi je, takođe, prošle godine cena stanova u starogradnji bila od minimum 183 evra do 975 evra, a prosečno 590 evra.

Jeftiniji od Kikinde bio je Bor, gde su se cene kretale od najnižih 115 evra u starogradnji do 905 evra, dok je procečna cena bila 503 evra po kvadratu. Još niža je cena starogradnje u Prokuplju, u proseku 465 evra po kvadratnom metru.

U Zaječaru je 2022. kvadrat starogradnje u proseku koštao 517 evra, a novogradnje 530 evra.

Najviše se prodaju stanovi

Inače, ukupna količina novca korišćena za kupovinu nekretnina u Srbiji u poslednjem kvartalu 2022. iznosila je 2,3 milijarde evra, što predstavlja rast od 27,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, istaknuto je u izveštaju Republičkog geodetskog zavoda.

Kako su naveli, Grad Beograd je zabeležio najveći broj kupoprodajnih ugovora, ukupno 9.547.

- Najveći udeo ukupnih novčanih sredstava zauzima prodaja stanova, sa učešćem od 55 odsto i 1,2 milijarde evra u četvrtom kvartalu 2022. godine. S obzirom na to da je broj prodatih stanova u četvrtom kvartalu prošle godine porastao za 0,6 odsto u odnosu na isti period 2021, uz činjenicu da cene stanova i dalje rastu u četvrtom kvartalu, ukupna vrednost tržišta merena sumom ostvarenih kupoprodaja stanova ostvarila je rekordni rast u 2022. i to za 36 odsto međugodišnje - naglasili su u RGZ.

Printscreen / Belgrade Waterfront
U Beogradu na vodi kvadrat i preko 10.000 evra

Najveće cene su postignute za stanove u Beogradu na vodi, gde je najskuplji kvadrat prodat po ceni od 10.184 evra, dok je najskuplji stan, ukupne površine 383 m2, plaćen 2.469.888 evra.

Gde je najsnažniji rast cena?

- Indeks cena stanova za Republiku Srbiju u četvrtom kvartalu 2022. iznosi 145,03, što predstavlja rast u odnosu na treći kvartal prethodne godine kada je indeks iznosio 138,08. Ovo povećanje indeksa cena stanova prati trend rasta cena stanova koji je trajao cele prošle godine i koji je dostigao godišnju stopu rasta od 13,7 odsto tokom poslednjeg kvartala 2022. - kažu u RGZ.

Kako dodaju, po nivou indeksa cena prednjače regioni Vojvodine i Grad Beograd, ali je kao i u prethodnih nekoliko kvartala najsnažniji rast cena u regionu južne i istočne Srbije.

Kada se uporedi indeks cena stanova u Srbiji sa indeksima u zemljama Evrope, ističu u RGZ, naša zemlja zauzima zlatnu sredinu u odnosu na ostale evropske zemlje i beleži stabilan rast i kontinuiran razvoj ovog tržišta.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike