Najskuplji stan plaćen 2,5 miliona evra: Šta pokazuje najnoviji izveštaj o tržištu nekretnina

31.01.2023

14:51

0

Autor: S. G.

Ukupna količina novca korišćena za kupovinu nekretnina u Srbiji u poslednjem kvartalu 2022. iznosila je 2,3 milijardi evra, navodi Republički geodetski zavod

Najskuplji stan plaćen 2,5 miliona evra: Šta pokazuje najnoviji izveštaj o tržištu nekretnina
Ilustracija - Copyright Pixabay

Ukupna količina novca korišćena za kupovinu nekretnina u Srbiji u poslednjem kvartalu 2022. iznosila je 2,3 milijardi evra, što predstavlja rast od 27,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, objavio je danas Republički geodetski zavod (RGZ).

Kako su naveli u izveštaju o kretanjima na tržištu nepokretnosti za poslednji kvartal 2022. godine, Grad Beograd je zabeležio najveći broj kupoprodajnih ugovora, ukupno 9.547.

- Najveći udeo ukupnih novčanih sredstava zauzima prodaja stanova, sa učešćem od 55 odsto i 1,2 milijarde evra u četvrtom kvartalu 2022. godine. S obzirom da je broj prodatih stanova u četvrtom kvartalu prošle godine porastao za 0,6 odsto u odnosu na isti period 2021. uz činjenicu da cene stanova i dalje rastu u četvrtom kvartalu, ukupna vrednost tržišta merena sumom ostvarenih kupoprodaja stanova ostvarila je rekordni rast u 2022. i to za 36 odsto međugodišnje - naglasili su u RGZ.

Kada je reč o načinu plaćanja, kako dodaju, devet odsto svih nepokretnosti plaćeno je iz kredita, što je za četiri odsto manje u odnosu na prethodni period, a iz kreditnih sredstava najviše su plaćeni stanovi, ukupno 21 odsto.

Najveće cene su postignute za stanove u Beogradu na vodi, gde je najskuplji kvadrat prodat po ceni od 10.184 evra, dok je najskuplji stan, ukupne površine 383 m2 plaćen 2.469.888 evra.

- Indeks cena stanova za Republiku Srbiju u četvrtom kvartalu 2022. iznosi 145,03 što predstavlja rast u odnosu na treći kvartal prethodne godine kada je indeks iznosio 138,08. Ovo povećanje indeksa cena stanova prati trend rasta cena stanova koji je trajao cele prošle godine i koji je dostigao godišnju stopu rasta od 13,7 odsto tokom poslednjeg kvartala 2022 - kažu u RGZ.

Kako dodaju, po nivou indeksa cena prednjače regioni Vojvodine i Grad Beograd, ali je kao i u prethodnih nekoliko kvartala najsnažniji rast cena u regionu Južne i istočne Srbije.

Kada se uporedi indeks cena stanova u Srbiji sa indeksima u zemljama Evrope, ističu u RGZ, naša zemlja zauzima "zlatnu sredinu“ u odnosu na ostale evropske zemlje i beleži stabilan rast i kontinuiran razvoj ovog tržišta.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike