U koroni doživele "bum", sada ih niko neće: Pala tražnja za vikendicama

04.02.2023

06:35

0

Autor: S. G.

Najveći udeo u prometu nepokretnosti, prema izveštaju RGZ za poslednji kvartal 2022. godine, imaju stanovi – 1,2 milijarde evra

U koroni doživele "bum", sada ih niko neće: Pala tražnja za vikendicama
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Da su stanovi najprodavanija vrsta nepokretnosti, ne samo u Beogradu, već u čitavoj Srbiji, pokazuje najnoviji izveštaj Geodetskog zavoda (RGZ) o stanju na tržištu nepokretnosti u četvrtom kvartalu 2022. godine, ali to potvrđuju i agenti za prodaju nekretnina.

S druge strane, prodaja vikendica koja je doživela pravi "bum“ u toku pandemije korone u 2020. i 2021. godini, sada je značajno slabija. To takođe pokazuju i zvanični podaci RGZ i agencija za promet nekretnina.

Pored stanova, traže se i kuće

Tako, prema podacima RGZ, najveći udeo u prometu nepokretnosti imaju stanovi – 1,2 milijarde evra. Učešće stanova u ukupnoj količini novca na tržištu u četvrtom kvartalu 2022. godine, kako navode, bilo je 55 odsto, što je za četiri odsto više nego u četvrtom kvartalu 2021. godine.

Ostale kategorije nepokretnosti koje su prodavane prema ovom izveštaju RGZ su: kuće, u vrednosti od 178,6 miliona evra, građevinsko zemljište - 146,2 miliona evra, poslovni prostori - 113,6 miliona evra, poslovni objekti - 79,9 miliona evra, garažni prostori - 67,3 miliona evra i poljoprivredno zemlište - 58,3 miliona evra.

Zanimljivo je da se u poslednjem izveštaju RGZ, vikendice ne pominju posebno, već su potpale pod kategoriju "Raznovrsni objekti" koji inače obuhvataju kupoprodaje kojima je prometovano više različitih vrsta objekata, kao na primer kuća i poslovni objekat, poslovni i industrijski prostor i drugo. Ova kategorija obuhvata samo tri odsto.

Ono što je izvesno jeste da prodaja vikendica opada, pa je prema izveštaju RGZ, prodato samo 302 vikendice u četvrtom kvartalu 2022. godine. To je manje nego prethodnih godina u istom periodu jer je 2021. u četvrtom kvartalu prodato 327 vikendica, a 2020. u isto vreme 368 vikendica.

'Što je bilo više neće biti'

Kaća Lazarević iz istoimene agencije za promet nekretnina kaže za 24sedam da nije tako veliko interesovanje za kupovinu vikendica kao što je bilo neposredno posle korone.

- Jednostavno, ljudi nisu više toliko zainteresovani za vikendice. I dalje ih interesuje više stan u gradu u koji mogu da ulože ili da tu stanuju. Vikendice će možda biti ponovo interesantne kada se prolepša vreme, odnosno na proleće – naglašava Kaća Lazarević.

Profimedia
 

Kako dodaje, "ono što je bilo više neće biti“, barem kada su u pitanju vikendice.

- Iako su oglasi puni prodaje vikendica, one slabo idu. Ipak, još uvek se dosta traže placevi, posebno u okolini Beograda, gde bi mogla da se zida vikendica jer je to mnogo jeftinije. Sve ostalo, pa i projektno rađeni kompleksi vikendica, kao na primer na Kosmaju i slično, stoje u ponudi, ali nema interesovanja. Takvo je iskustvo moje agencije – ističe naša sagovornica.

Cena - prava 'sitnica'...

Ona kaže da se, i pored slabe potražnje, cena vikendica i dalje "drži“.

- Nije došlo do pada cena vikendica, slično kao i kod cena stanova, s tim da se oni i dalje dosta traže – navodi Kaća Lazarević.

Sudeći prema oglasima, vikendice su i dalje dosta skupe. Cene idu i preko 60.000 evra u popularnim banjama ili na planinama. U proseku se kreću oko 30.000 evra, mada ih ima i za desetak hiljada, ali to su uglavnom nezavršeni objekti ili su u jako lošem stanju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike