Štednja građana raste, a evo u kojoj valuti se najviše isplati!

03.02.2023

11:41

0

Autor: S. G.

U NBS navode da je u poslednjih 10 godina dinarska štednja povećana preko pet puta i da je krajem 2022. iznosila 96,3 milijarde dinara

Štednja građana raste, a evo u kojoj valuti se najviše isplati!
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Ukupna štednja stanovništva nastavila je da raste i u drugoj polovini 2022. godine uprkos nastavljenim globalnim rizicima, zahvaljujući očuvanju finansijske stabilnosti i relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, ističe se u današnjem saopštenju Narodne banke Srbije (NBS).

Nakon privremene promene u valutnoj strukturi štednje u korist devizne štednje usled neizvesnosti izazvane sukobom u Ukrajini zabeležene u prvoj polovini godine, dinarska štednja od juna 2022. raste iz meseca u mesec, što je pokazatelj očuvanog poverenja u domaću valutu i domaći finansijski sistem.

Na dinare nema poreza

NBS je, kako navode, uradila redovnu polugodišnju analizu isplativosti štednje za period od decembra 2012. do decembra 2022. godine, koja je još jednom potvrdila da je isplativije štedeti u dinarima nego u evrima, kako u kratkom, tako i u dugom roku. Takvom rezultatu su pogodovali ostvarena i sačuvana makroekonomska stabilnost duži niz godina, odmerene i blagovremeno donete odgovarajuće mere monetarne i fiskalne politike, relativno više kamatne stope na dinarsku štednju nego na štednju u evrima, kao i neoporezivanje dinarske štednje (dok se na kamatu po osnovu devizne štednje plaća porez u iznosu od 15 odsto).

- U poslednjih 10 godina dinarska štednja je povećana preko pet puta i krajem 2022. godine iznosila je 96,3 milijarde dinara. Nakon izbijanja krize u Ukrajini početkom 2022. godine došlo je do privremenog smanjenja dinarske štednje, pri čemu se pozitivan trend njenog rasta nastavlja ponovo od juna prošle godine. U pomenutom desetogodišnjem periodu i devizna štednja raste, sa 8,3 milijarde evra krajem 2012. godine na 13,7 milijardi evra krajem 2022 - kažu u NBS.

Analiza isplativosti štednje, ističu, pokazuje da bi štediša u domaćoj valuti na ulog od 100.000 dinara oročen na godinu dana i zanavljan godišnje u periodu od 10 godina na kraju perioda oročenja, u decembru 2022. godine, dobio preko 38.000 dinara (gotovo 330 evra) više od štediše koji je u istom periodu na štednju u evrima položio protivvrednost istog iznosa.

24sedam/Katarina Mihajlović Profimedia
 

I nezanavljana dinarska štednja oročena na godinu dana, u prošlih 10 godina je čak u 98 odsto posmatranih godišnjih potperioda bila isplativija od štednje u evrima. Štediša koji je od decembra 2021. godine štedeo u domaćoj valuti, na uloženih 100.000 dinara, dobio bi u decembru 2022. preko 1.500 dinara više od štediše koji bi u istom periodu oročio 100.000 dinara u evrima.

Kada su u pitanju depoziti oročeni na tri meseca, štednja u dinarima bila je isplativija od štednje u evrima u 89 odsto tromesečnih potperioda, a kod štednje oročene na dve godine u svih 97 posmatranih potperioda.  Drugim rečima, u periodu od deset godina bilo je isplativije štedeti u dinarima bez obzira na koji je rok štednja oročena.

- Poboljšanje i kontinuitet procesa dinarizacije, a s tim u vezi i redovno praćenje i ispitivanje isplativosti dinarske štednje biće jedan od prioriteta NBS i u narednom periodu - navode u centralnoj banci.

Smanjeni problematični krediti

Na nivou 2022. NBS je, kako dodaju, neto kupila 1.000 miliona evra, a dinar je nominalno ojačao prema evru za 0,2 odsto. Takva kretanja doprinela su rastu deviznih rezervi koje su krajem decembra 2022. godine iznosile 19,4 milijarde evra, što je njihov najviši nivo krajem meseca i godine od kada se prate podaci na ovaj način (od 2000. godine). Pri tome, količina zlata u deviznim rezervama dostigla je rekordnih 38,5 tona.

- Stabilnost domaće ekonomije i u okolnostima globalne neizvesnosti i adekvatnost donetih mera NBS i Vlade Srbije potvrđuje i smanjenje učešća javnog duga u projektovanom bruto domaćem proizvodu za 2022. godinu u novembru na nivo od 53,5 odsto, kao i smanjenje učešća problematičnih kredita u ukupnim kreditima na najniži nivo od početka primene Strategije za rešavanje pitanja problematičnih kredita na nivo od tri odsto - naglašavaju u NBS.

24sedam/Profimedia
 

Potvrda dobrih rezultata Srbije u borbi s globalnom krizom ogleda se i u zadržavanju kreditnog rejtinga Srbije na nivou BB+, sa stabilnim izgledima, od strane rejting agencija Fitch Ratings i Standard and Poor’s, koje su kao najvažniji argument za svoje odluke navele kredibilan okvir makroekonomskih politika Srbije.

Usmerenost Srbije ka daljem sprovođenju strukturnih reformi potvrdio je, ističu u NBS, i Međunarodni monetarni fond, koji je krajem prethodne godine odobrio Republici Srbiji stendbaj aranžman kao podršku dogovorenom ekonomskom programu u naredne dve godine.

Poverenje međunarodnih investitora u zdrave i održive ekonomske pokazatelje Srbije i kreditni rejting za svega jedan nivo ispod investicionog ranga potvrdio je uspešan izlazak naše zemlje na međunarodno tržište kapitala u januaru 2023. godine kada je realizovana emisija evroobveznica u dolarima u dve tranše – ročnosti pet godina i deset godina u ukupnom iznosu od 1,75 milijardi dolara, pri čemu je ukupna tražnja investitora premašila iznos od 11 milijardi dolara.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike