Austrijanci sve više stežu kaiš: Tri četvrtine uzdržava se u kupovini

06.12.2022

08:50

0

Istraživanje pokazuje da 73 odsto Austrijanaca ima sve manje "finansijskog prostora", a posledica toga je da moraju još više da štede

Austrijanci sve više stežu kaiš: Tri četvrtine uzdržava se u kupovini
Beč - Copyright Profimedia

Poskupljenja su se drastično odrazila na kućne budžete Austrijanaca, što pokazuje istraživanje javnog mnjenja prema kojem već tri četvrtine Austrijanaca mora da se uzdržava prilikom kupovine.

Istraživanje IMAS instituta navodi da 73 odsto Austrijanaca kaže da ima sve manje "finansijskog prostora", a posledica toga je da moraju još više da štede. Takođe, 25 odsto je kazalo da se veoma uzdržava prilikom kupovine, a 48 odsto kaže da mora da gleda na sve što kupuje. Samo 24 odsto je reklo da ne oseća poskupljenje.

Međutim, i oni koji ne osećaju još uvek poskupljenje kažu da se plaše budućnosti. Tako 74 odsto očekuje da će se njihova finansijska situacija pogoršati. Austrijanci su pesimističniji nego pre šest godina, kada je sprovedneo slično istraživanje, i kada je samo 54 odsto reklo da se brine za svoju finansijsku budućnost. Ali to se ne tiče samo finansija, već uopšteno građani sa zabrinutošću dočekuju iduću godinu.

Naime, trenutno 39 odsto kaže da sa zabrinutošću gleda u 2023. Takođe 81 odsto je uvereno da će aktuelne krize kao što su inflacija, korona i rat u Ukrajini značajno promeniti svakodnevni život.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike