Vladimir Vasić: "Stabilan kurs dinara - sidro naše ekonomije"

02.01.2023

10:27

0

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić kaže da se očekuje da će u ovoj godini ekonomska situacija u našoj zemlji biti stabilna

Vladimir Vasić: "Stabilan kurs dinara - sidro naše ekonomije"
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić kaže da se očekuje da će u ovoj godini ekonomska situacija u našoj zemlji biti stabilna i dodaje da priliv stranih direktnih investicija, izvoz raznih industrija i priliv od turizma daju uporište da deviznog novca ima dovoljno i da neće biti pritiska na dinar.

- To je sidro naše ekonomije, stabilan kurs, jedna predvidivost i mislim da će tako ostati i u ovoj godini - rekao je Vasić gostujući na RTS-u.

24sedam/Katarina Mihajlović
Vladimir Vasić

Naveo je da se u Srbiji beleži rast privredne aktivnosti i dodao da je poslednjih desetak godina više nego udvostručen društveni proizvod naše zemlje, te da je stopa nezaposlenosti sa 18, 20 odsto smanjena na osam odsto.

- Ljudi kada se zaposle dobiju redovna primanja, imaju mogućnost da uzmu kredit i da zadovolje svoju potrebu, što je prirodno i ekonomski opravdano - rekao je Vasić.

On je kao odličnu ocenio meru Narodne banke Srbije o produženju roka za otplatu kredita klijentima koji osete da ne mogu da ih vraćaju.

- To je odlična mera koja daje okvir bankama da mogu da izađu u susret klijentima. Može klijent to da inicira ukoliko oseća potrebu da ne može redovno da izvrši svoje mesečne obaveze prema banci, a sa druge strane može i banka da se javi klijentu ukoliko to primeti, naravno uz saglasnost obe strane. To je preventivna mera - rekao je Vasić.

Naveo je da se očekuje da će u ovoj godini ekonomska situacija u Srbiji biti stabilna i da će BDP biti povećan za oko dva odsto.

- Imamo priliv stranih direktnih investicija u prošloj godini 4,4 milijarde, zatim izvoz IT industrije od skoro 2,6 milijardi, kao i priliv od turizma od 1,7 milijardi evra za prvih 10 meseci tako da su to pokazatelji koji nam daju mogućnost da bi mogao društveni proizvod da bude dva odsto - rekao je Vasić.

BONUS VIDEO.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike