Svaki četvrti Amerikanac nema ušteđevinu: Opala prosečna penziona štednja u SAD

02.01.2023

14:25

0

Studija je pokazala da oni koji su između 55 i 64 godine starosti, u proseku imaju oko 256.000 dolara

Svaki četvrti Amerikanac nema ušteđevinu: Opala prosečna penziona štednja u SAD
Penzioneri - Copyright Profimedia

Čak su i Amerikanci sa "skromnim" penzionim fondovima šokirani kada saznaju koliko je ljudi u zemlji, zapravo, u beznađu, jer žive bez "šteka".

Naime, istraživanje Federalnih rezervi (Fed) pokazuje da svaki četvrti Amerikanac (uključujući 27 odsto njih koji sebe smatraju penzionisanim) nema apsolutno nikakvu ušteđevinu.

Čak i ako imaju nešto "skriveno" u dušeku ili slamarici, to možda nije dovoljno za tzv. "crni fond".

Procenjuje se da Amerikanci "zaostaju" za penzionom štednjom od 3,68 biliona dolara, prema Institutu za istraživanje beneficija zaposlenih. Iako ovo uključuje sve ljude od 35 do 64 godine, oni koji su u šezdesetim još uvek nemaju čime da se pohvale.

Studija Vanguard-a pokazala je da oni koji su između 55 i 64 godine starosti, u proseku imaju oko 256.000 dolara. Ali, to uključuje ljude sa visokim prihodima. Ako se brojke "razbiju", medijana iznosi oko 90.000 dolara.

Zanimljivo je da se mnogo toga promenilo, čak i za kratko vreme od 2021. Prošle godine, Vanguard je primetio da se štednja za penziju zapravo povećala, zahvaljujući snažnom učinku na berzi. Ali su od tada krenule nevolje na Volstritu, koje su trajale veći deo 2022, što znači da bi brojke za 2023. mogle značajno da padaju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike