Na drugom „merenju“ benzin i dizel zakucali cenu

13.01.2023

10:42

0

Autor: G.M.Š.

U narednih sedam dana u Srbiji ćemo gorivo plaćati kao i prošle nedelje

Na drugom „merenju“ benzin i dizel zakucali cenu
Ilustracija - Copyright 24sedam/Pixabay/Profimedia

Nafta je na svetskim berzama ove nedelje imala uzlazni trend, došla je na 84 dolara za barel brenta ali je prosečna cena ostala približna onoj prethodne nedelje. Ista je situacija i kod dizela, koji je na nivou na kome je započeo godinu, oko 920 dolara za tonu.

I pored ovakvih u krajnjem skoru istih uslova u regionu je uglavnom ove nedelje gorivo poskupelo ali to se nije prelilo i na Srbiju.

Prema odluci nadležnih ministarstava, a u po načelima vladine Uredbe o ograničenju cene goriva, na srpskim pumpama će narednih sedam dana benzin BMB95 koštati 164 dinara dinara a evrodizel 195 dinara.

To znači da su i cene ben zina i dizela ostale iste kao i prethodne nedelje

U prethodnih osam nedelja dizel je konstantno gubio na ceni, a sedmicu pre ove pojeftinjenje je bilo dva dinara, dok benzin u poslednje tri nedelje nije menjao cenu.

Akciza više ne može nadole

Cena goriva u Srbiji je otišla naviše iako je Vlada pre Novu godinu ponovo smanjila akcizu na maksimalno dozvoljeno pojeftinjenje od 20 odsto, tako da tu nije bilo mesta za prilagođavanje.

Uredba o ograničenju cena goriva doneta je sredinom februara a prema poslednjoj izmeni važiće do kraja januara. Prema odredbama uredbe maloprodajna cena derivata na srpskim pumpama formira se na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cena goriva miruje u 2023.

 

Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaje odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Laveri).

Screenshot: CME Group
Cena dizela raste ali je daleko od visoke oktobasrske

 

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono  objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike