Nafta u plusu: Brent na 85,17 dolara po barelu

29.11.2022

15:38

0

Cene nafte znatno su se oporavile danas u nadi da će kineske stroge kovid mere popustiti posle protesta u brojnim gradovima te zemlje tokom vikenda

Nafta u plusu: Brent na 85,17 dolara po barelu
Cene nafte opet skaču; Profimedia - Copyright Profimedia

Severnomorska nafta brent je na trgovanju za mesec unapred (fjučer ugovori) ojačala za 1,98 dolara ili za 2,38 procenata, na 85,17 dolara po barelu, prema podacima do 15:46 časova po našem vremenu sa portala oilprice.com, koji prati cene uživo.

Fjučersi američke sirove nafte WTI su porasli za 1,51 dolar ili za 1,95 procenata, na 78,75 dolara za barel. Kineski zdravstveni zvaničnici su danas saopštili da ta zemlja planira da ubrza vakcinaciju starijih građana protiv kovida 19, s ciljem da prevaziđe ključni kamen spoticanja u nastojanju da ublaži nepopularnu politiku "nultog-kovida“.

- Izgledi za povratak u normalu ekonomije koja je najveći svetski uvoznik nafte, bili su dovoljni da cene nafte skoče značajnije prvi put u poslednje dve nedelje - kaže Rikardo Evanđelista, analitičar u kompaniji AktivTrejds, prenosi Rojters.

Procene da bi veliki proizvođači nafte mogli da prilagode svoje planove proizvodnje, takođe su pružile podršku cenama "crnog zlatra", budući da su analitičari iz grupe Evroazija nagovestili da bi oslabljena tražnja u Kini mogla da utiče na odluke o smanjenju pumpanja.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici, uključujući Rusiju, grupa poznata kao OPEK+, održaće sledeći sastanak 4. decembra. Alijansa OPEK+ je u novembru počela da snižava ciljnu proizvodnju za dva miliona barela dnevno (bpd), kako bi poduprla cene.

Na tržištima se takođe procenjuje uticaj predstojećeg ograničenja cena ruske nafte od strane zapadnih zemalja. Diplomate država članica Grupe sedam (G7) i Evropske unije razgovaraju o limitiranju cene u rasponu od 65 do 70 dolara po barelu, s ciljem da ograniče prihode Moskve za finansiranje vojne operacije u Ukrajini, a da pri tome ne izazovu potres na globalnom tržištu nafte.

Međutim, vlade EU nisu uspele da se dogovore u ponedeljak oko ograničenja cene, jer je Poljska insistirala da limit bude niži od nivoa koji je predložila G7, rekle su Rojtersu evropske diplomate. Ograničenje cene bi trebalo da stupi na snagu 5. decembra, istog dana kada će u EU početi primena zabrane uvoza ruske nafte.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike