Šta se događa u Kini: Požar doveo do izbijanja protesta, a to je veoma retko u ovoj zemlji (VIDEO)

28.11.2022

20:30

0

Autor: N. Pavlović

Vlasti su najavile postepeno ublažavanje mera, ali bez navođenja detalja

Šta se događa u Kini: Požar doveo do izbijanja protesta, a to je veoma retko u ovoj zemlji (VIDEO)
Protesti u Pekingu - Copyright AP Photo/Ng Han Guan

Od Šangaja do Pekinga, protesti su izbili širom Kine zbog nezadovoljstva strogim korona merama. 

Ovakav bunt prilično je neuobičajen za Kinu, koja se i dalje pridržava strategije "nula kovida". Protekle tri godine pandemije obeležili su lokdauni kao nigde u svetu, masovna testiranja i digitalno praćenje, što je svakako uticalo i na ekonomiju.

AP Photo/Andy Wong
Pust Peking

Demonstranti su se sukobljavali sa policijom, a vlasti su u Šangaju postavile barikade.

Požar doveo do protesta

Nedavni protesti izazvani su smrtonosnim požarom koji se dogodio prošle nedelje u Urumćiju, u regionu Sinđijangu na zapadu zemlje, kada je poginulo 10 ljudi. Vatra je izbila u stambenoj zgradi, a javnost je okrivila mere lokdauna jer vatrogasci, kako su naveli, nisu mogli da dopru do žrtava.

Grad je bio "pod ključem" više od 100 dana, a stanovnicima nije bilo dozvoljeno da napuštaju region, dok mnogi nisu smeli ni da izađu iz svojih domova.

Na snimcima sa društvenih mreža mogu se videti građani Urumćija koji su u petak marširali ispred vladine zgrade i zahtevali kraj lokdauna. Narednog dana su lokalne vlasti rekle da će postepeno ukidati lokdaun, ali nisu naznačile detalje, niti su izdale posebno saopštenje o protestima.

To je dodatno razljutilo građane, pa su protesti izbili i van tog regiona.

Prema pojedinim izveštajima, demonstracija je bilo u najmanje 16 mesta širom zemlje, uključujući Peking i Šangaj.

Peking zabranjuje zatvaranje kapija u stambenim naseljima

Vlasti Pekinga saopštile su da će zabraniti praksu zatvaranja zgrada u zatvorenim stambenim naseljima, u okviru antikovid mera, i optimizovati kontrolu epidemije u skladu s novim uslovima, suočene s porastom broja novih slučajeva kovida 19.

Posebno će biti strogo zabranjeno zatvaranje kapija zgrada i ulaza u stambene komplekse u oblastima visokog rizika, preneo je Kineski međunarodni radio.

Prolazi moraju ostati otvoreni i prohodni za medicinski transport, hitne evakuacije i spasavanje, rekao je Vang Daguang, opštinski zvaničnik službe za kontrolu i prevenciju epidemije.

U Pekingu je u subotu prijavljeno 747 slučajeva lokalnog prenosa kovida 19 i 3.560 lokalnih asimptomatskih slučajeva, više nego prethodnog dana, kada ih je bilo 586, odnosno 2.009.

Strategija "nula kovida" posebno je uzela danak u Šangaju, gde je grad početkom ove godine bio zatvoren dva meseca, zbog čega su mnogi građani ostali bez pristupa hrani, medicinskoj nezi i drugim osnovnim potrepštinama.

Demonstranti pozivaju ne samo na ukidanje korona mera, već i na poštovanje političkih sloboda.

Retki primeri nezadovoljstva

Protesti su veoma retki u Kini u kojoj vlada Komunistička partija, a zemlja je poslednjih godina postala poznata i po naprednom tehnološkom nadzoru građana.

AP Photo/Ng Han Guan
Protesti u Pekingu

Sistem masovnog nadziranja posebno je strog u Sinđijangu, a navodno, policijske baze sadrže stotine hiljada dosijea sa biometrijskim podacima poput skeniranih zenica i slično.

Poslednjih meseci se čini da građanima ponestaje strpljenja nakon tri godine borbe sa koronom.

Izolovani incidenti su zabeleženi u oktobru, a početkom novembra su veći protesti izbili u Guangdžou kada su građani rušili barikade.

Prazni beli papiri

Na protestima je bilo zapaženo i da su demonstranti nosili prazne bele papire. 

- Beli papir predstavlja sve što želimo da kažemo, ali ne možemo - rekao je jedan muškarac (26).

Većina protesta se ipak završila mirno, međutim, u pojedinim mestima je bilo sukoba sa snagama reda.

U Šangaju je bilo i hapšenja demonstranata, a sudeći prema snimcima sa društvenih mreža, bilo je burno. Vlasti su sa ogromnih zvučnika okupljenima poručivale da se raziđu.

Kao odgovor na proteste, vlasti Šangaja su podigle barijere u centru grada. 

Uprkos svemu, Peking je uveren da je strategija "nula kovida" i dalje "najefikasniji pristup u naučnom smislu" kada je reč o borbi sa koronom.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike