Premijerka saopštila: Biće rasta cena struje, ali u skladu s platama i penzijama

02.11.2022

06:32

0

Ukazuje da je veoma bitno u ovom trenutku zaštititi privredu i preduzeća

Premijerka saopštila: Biće rasta cena struje, ali u skladu s platama i penzijama
Premijerka Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da će cene struje i gasa morati da budu povećane u jednom trenutku, ali je naglasila da će to biti uslovljeno rastom plata i penzija.


- Naravno da će morati da se diže cena stuje, kao što će morati da se diže cena gasa, ali postoje dve stvari koje su važne i koje će to da uslovljavaju. Prva je rast plata i penzija u Republici Srbiji. Dakle, koliko možemo da štitimo kupovnu moć naših građana, i to ćemo i dalje raditi, zato što ne možemo da dižemo cenu na način da upropastimo sve ono što smo radili u poslednjih osam godina. Dakle, moramo da guramo naviše životni standard građana i da, naravno, idu cene struje gore, ali da to bude na jednom održivom nivou -  rekla je Brnabićeva za RTS.

Ukazuje da je veoma bitno u ovom trenutku zaštititi privredu i preduzeća.

- Druga stvar koja je izuzetno važna, to je da i u ovoj krizi moramo da štitimo našu privredu, naša preduzeća tom subvencionisanom cenom i struje i gasa, kako bi oni bili konkurentni, zato što ćete imati neke zemlje EU, kao što je Nemačka, koje će davati šakom i kapom finansijske subvencije svojim preduzećima - ističe premijerka.

Brnabićeva je rekla da sa svima koji danas kritikuju stanje u EPS-u - da smo sami do toga doveli, može da se složi, ali i da je pitanje ko je do toga doveo.

- Poslednji veliki elektroenergetski objekat u Srbiji rađen je pre 31 godinu. Šta su prethodne vlasti učinile da EPS ojača? Mi smo krenuli da radimo na tome, i to je i deo stendbaj aranžmana o kome razgovaramo i sa MMF-om. Mi smo gasifikovali Srbiju, i time takođe oslobodili pritisak na EPS - rekla je Brnabićeva.

Kada je reč o energentima, premijerka kaže da je učinjeno sve da bude dovoljno gasa i struje za predstojeće mesece.

- Prilično dobro smo se spremili. Sada imamo u našim gasnim skladištima - u "Banatskom dvoru" i u gasnim skladištima u Mađarskoj, gasa dovoljno za dva meseca najintenzivnijeg zimskog korišćenja gasa - dodala je premijerka.

Nabavlja se još mazuta


 

Profimedia
 

 

Brnabićeva je istakla da Srbija ima oko 100.000 tona mazuta, a da se nabavljaju i dodatne količine, kako bi se pomoglo onim institucijama ili lokalnim samoupravama koje se nisu spremile.

- Danas sam razgovarala sa ministrom za rad, i imamo neke domove koji se nisu pripremili i nisu kupili zalihe peleta, mazuta ili uglja, i odmah im to šaljemo iz robnih rezervi - rekla je ona.

Dodala je da vraćena proizvodnju uglja, i da je sada to oko 100.000 ili 110.000 tona dnevno.

- U zimskim mesecima nama je potrebno 140.000-145.000 tona dnevno - navela je Brnabićeva.

Ukazala je i da je za 80 odsto povećana količina uglja na deponijama i da je ona sada na 1.300.000 tona.

- Imamo potpisanih ugovora za uvoz uglja za 3,8 miliona tona, i već je stiglo oko 920.000 tona. Sve naše kapacitete smo uposlili da bismo imali što bezbedniju zimu - naglasila je predsednica Vlade Srbije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike